Pusztán csak akkora hatással volt rám, hogy a dicséret mellett,a következő édességgel reklámozni is akarom ezt a pompás duót!
TÖLTÖTT
ZSEMLE,
ÁFONYÁVAL
ÉS LEVENDULÁVAL
8 db
szikkadt zsemle (2-3 napos)
50 dkg túró
1 p. tejföl
(150g)
3 dl tej
1+1 db tojás
18-20 dkg
áfonya
10 + 5 dkg
kristálycukor
1 cs.
vaníliás cukor
2 ek.
szárított levendulavirág
vaj
A zsemlék
tetejét levágjuk, majd a belsejüket ügyesen kivájjuk úgy, hogy a külső héjrész
ne sérüljön meg.
A tejet 5
deka cukorral és 1 tojással kikeverjük.
Egy tepsit
kivajazunk; a zsemléket belemártjuk, beleforgatjuk a tejbe úgy, hogy mindenhol egységesen
benedvesedjen, de ne ázzon szét, majd a tepsibe pakoljuk őket.
A túrót 10
deka cukorral, a levendulával és 1 tojással alaposan összekeverjük.
A zsemlék
kivájt belét beáztassuk a maradék tejbe, majd a túrótöltelékhez keverjük.
Ezután a
töltelékkel megtöltjük a zsemléket, a tetejükre halmozzuk a megtisztított
áfonyaszemeket.
A tejfölt
elkeverjük a vaníliás cukorral.
A zsemlék
levágott tetejét, a vágott felénél 1-1 kis kanál tejföllel megkenegetjük és
visszahelyezzük a zsemlékre, amikor ezzel is megvagyunk a maradék tejföllel
szépen lekenjük a töltött zsemléink tetejét.
Előmelegített
sütőben 180-200 fokon szépen egybesütjük, finoman megpirítjuk.
Ha ügyesen
dolgoztunk, és még a zsemle minősége is kedvező volt, akkor egy kívül finoman
roppanós, belül lágy, zamatos ajándékot kell kapnunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése