A közelmúltban készítettem ezt a fincsi kis tésztát, de valamiért csak ma került sor arra, hogy megosszam veletek. Valószínűleg ez azért van, mert eddig hátrafelé haladt.
Erről jut eszembe:
Romhányi József illetve egyik verse -
A RÁK HALADÁSA
Egy nagyeszű fóka rámordult a rákra:
- Ne haladjon hátra,
hisz nem jut előbbre soha,
kinek vissza van az oda.
Ám a ráknak, mi tagadás,
visszásnak tűnt ez a tanács.
Azt értette belőle,
szégyenszemre hátráljon meg előre.
De kevéssel előbb úgy gondolta aztán,
más kárát tanulná meg saját hasznán,
hogyha maga mögött egy célt is
kiszabva,
előregázolna hátra az iszapba
Viszont azt is tudta a nyomorult
pára,
az ilyesmi nem megy úgy holnapról
mára,
és hogy ne hagyja a drága időt
veszni,
elhatározta, már tegnap el is kezdi.
PARADICSOMOS
FUSILLI,
ZELLERREL ÉS KOKTÉLRÁKKAL
Hozzávalók:
30 dkg
fusilli (bucati)
25 dkg
koktélrák
2-3 szál
szárzeller
1 nagy fej
vöröshagyma
3 ger.
fokhagyma
1,5 dl
fehérbor
5 dl
passzírozott paradicsom (passata)
petrezselyem
zöldje
oregánó
szerecsendió
bors
só vagy
szardellapaszta
olívaolaj
(kristálycukor)
A
vöröshagymát és a szárzellert kis kockákra aprítjuk, és olívaolajon, együtt
üvegesre sütjük, majd felöntjük a fehérborral, beleszórjuk a koktélrákot, aztán
a passzírozott paradicsomot, illetve durvára vágott fokhagymát adunk hozzá, megsózzuk, borssal és oregánóval fűszerezzük (én
só helyett szardellapasztát használtam), kevergetve, szép lassan összeforraljuk. (Ízlés
szerint kristálycukorral finomíthatjuk.)
Közben a tésztát
kifőzzük, és a mártásba forgatjuk, frissen reszelt szerecsendióval és aprított
petrezselyemzölddel ízesítjük, majd pár pillanat múltán már tálaljuk is; aki
úgy szereti sajttal megszórhatja.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése