Tegnap egy nagy kedvenc, klasszikus, hétköznapi és magyaros étek került a tányéramra.
A különbség csak annyi volt, hogy most, a kolbászos részét úgymond pököltnek készítettem el. Valószínű, hogy ezt többen is így készítitek, de nálam (ez a tanult alap) a klasszikus, az csak lecsókolbásszal (füstölt páros) készült, ami "nyers" állapotában kerül a rétegek közé, és a sütőben párolódnak össze az ízek. ....ja és csemege ubival 😉
Innen tovább jöhet bármi egyéni variáció - házi kolbász, füstölt hús, szalonna, sajt, hagyma...stb.
Én most így készítettem.
RAKOTT
BURGONYA, KOLBÁSZPÖRKÖLTTEL
Hozzávalók:
1 kg
burgonya
25 dkg
lecsókolbász
15 dkg
parasztkolbász
1 fej
vöröshagyma
2 db paprika
1 db
paradicsom
2 ger.
fokhagyma
1 nagy p.
tejföl (450g)
6 db tojás
fűszerpaprika
só
A burgonyát
héjában megfőzzük, meghámozzuk.
A tojásokat szintén
megfőzzük és meghámozzuk.
A vöröshagymát
felaprítjuk, kevéske zsiradékon üvegesre sütjük, majd hozzáadjuk az időközben kis
kockákra darabolt paprikát és paradicsomot, sóval és zúzott fokhagymával
ízesítjük, összepirítjuk, meghintjük fűszerpaprikával, aztán kevés vízzel
felöntve legalább 15-20 percig rotyogtatjuk, hogy sűrű, „pörköltalapot”
kapjunk.
Amíg rotyog
a kolbászokat is kis kockára vágjuk, és az alapba szórjuk, tehát kolbászpörköltet
főzünk.
Amikor
mindennel megvagyunk, egy kis tepsit kizsírozunk, finoman meghintjük
zsemlemorzsával, és belerétegezzük az előkészített hozzávalókat.
Én jelen
esetben úgy készítettem, hogy krumpli – tejföl – tojás – a kolbászpörkölt – tojás
– tejföl – krumpli (felkarikázva és egységesen elosztva) – és a végén tejföllel
takartam be a tetejét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése