Zöldbab, burgonya, répa, szalonna, "pörkölt", tejföl, tárkony, kömény...
Felesleges lenne méltatni, aki ismeri, az jól tudja, az egyik legfinomabb, legtartalmasabb levesünk a Palócleves.
Nevét illetőleg több változat is létezik; általában Mikszáthhoz kötik, Ő kérte így... Neki tálalták ebben a formában fel... az iránta érzett tiszteletből (mint, A nagy palóc) nevezték el; de olyan verzió is akad ami nem A nagy palóchoz, hanem palócokhoz, illetve a palóc ízvilágra utal és egy szakácsverseny alkalmával készült először...
Eredetileg ürühúsból készült, mára viszont már szinte bármilyen hús megteszi, legyen az marha, borjú, sertés,.... akár pulya is.
Találkozhatunk olyan recepttel ami zöldfűszerként kaporral ízesíti, de én a tárkonyt ajánlom - tárkony és a kömény szerintem nagyon passzol egymáshoz, főleg ha még a tejföl is megjelenik az ételben.
PALÓCLEVES,
SERTÉSHÚSSAL
Hozzávalók:
50 dkg
sertéscomb
10 dkg
kenyérszalonna
50 dkg
zöldbab
50 dkg
burgonya
15 dkg
sárgarépa
1 nagy fej
vöröshagyma
2 ger.
fokhagyma
2 db paprika
1 db
paradicsom
1 p. tejföl
(175g)
1-2 ek.
liszt
fűszerpaprika
kömény
tárkony
bors, só
A sertéscombot
1-1,5 centis kockákra daraboljuk.
A kenyérszalonnát
és a vöröshagymát felaprítjuk, kevéske zsiradékon, együtt üvegesre
sütjük, majd hozzáadjuk a húst.
Közben a paprikát,
valamint a paradicsomot is kis kockákra vágjuk; és amikor a hús elveszti nyers színét
ezeket is belekeverjük. Megsózzuk, borssal, köménnyel, tárkonnyal és zúzott
fokhagymával ízesítjük, meghintjük fűszerpaprikával, elkeverjük, aztán vízzel
felöntögetve, pörkölt módján, 45-50 percig főzzük, pároljuk.
Ezután hozzáadjuk
a fagyos zöldbabot, és amikor újra felforr, az időközben megtisztított és
kockákra vágott sárgarépa és burgonya is belekerül.
Annyi vízzel
felöntve ami épp ellepi, puhára főzzük, befejező műveletként tejfölből és
lisztből készült habarással sűrítjük, ha szükséges utóízesítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése