Biztos az én hibám, de a salátalevessel úgy vagyok, illetve voltam, hogy egy nehezen értelmezhető étel.
Tudom, és ha jól tudom Erdélyből ered, és ahol hagyománya van, ott sokan szeretik, ez tiszta sor.
Természetesen ezt a levest is többféleképp el lehet készíteni.
Természetesen ezt a levest is többféleképp el lehet készíteni.
Szerény személyem már 1x-2x próbálkozott vele, de mint azt láthattátok..., nem láthattátok, mert még nem nyerte el tetszésemet.
Az ünnep előtti napokban néhány Facebook-os csoportban a -Ki mit eszik? - kérdésre többször is előjött a salátaleves...
No, gondoltam, itt a lehetőség egy új próbára, de ezúttal jégsalátából, mert épp ez van akcióba 😁
Hm... nem is tudom miért nem ezzel kezdtem 😉
TÁRKONYOS
SALÁTALEVES
Hozzávalók:
1 fej
jégsaláta
5 dkg
kolozsvári szalonna
½ fej
vöröshagyma
½ dl
fehérborecet
2 tk.
kristálycukor
1 p. tejföl
2 ek. liszt
fűszerpaprika
tárkony
kömény
só
3-4 db tojás
A jégsalátát,
szükség szerint megtisztítjuk, a torzsáját kivágjuk, a leveleit pedig 2-3
centis kockákra daraboljuk, különösebben szétszedni, szétbontani, nem kell.
A vöröshagymát
és a szalonnát felaprítjuk, együtt üvegesre sütjük, majd rádobjuk a salátát,
megsózzuk és addig pároljuk, ami nagyjából felére összeesik.
Ezután meghintjük
fűszerpaprikával (nem kell túl sok, csak egy kis színt adunk neki), köménnyel,
tárkonnyal, cukorral ízesítjük, rálöttyintjük borecetet, felöntjük jó 1 liter
vízzel és közepes lángon felforraljuk.
Közben a
tejfölből és lisztből habarást készítünk, és a levesünket besűrítjük vele.
Lényegében elkészültünk a levesünkkel, de ha tartalmasabbá szeretnénk tenni, akkor, betétként az utolsó forrásnál, 3-4 elhabart tojást csurgathatunk bele (mint a tojáslevesnél), illetve
pirítóssal vagy pirított kenyérkockákkal is fogyaszthatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése