TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2014. szeptember 5., péntek

Erről beszélek 5.

Na kérem szépen, egyenlőre félre teszem ezeket az alapanyagokat; legalábbis ebben a párosításban, pedig őrült ötlet van még bőven...
...de már picikét „félek az Isten haragjától” :) 
Ha még nem vetted volna észre: 














ZÖLDBABOS-CSIBEMÁJAS RÉTES, ROZMARINGOS SZÓSSZAL
Hozzávalók:
30 dkg csirkemáj
35 dkg zöldbab
3 szál újhagyma
2x2 réteslap
1 p. tejföl (175g)
1 db tojás
5 dkg vaj + kenés
5 ek. liszt
2 db babérlevél
őrölt kömény
zsemlemorzsa
rozmaring
bors, só
A csirkemájat pici kockákra daraboljuk és egy kevéske zsiradékon kb.:10 perc alatt megsütjük, sóval, borssal és aprított rozmaringgal ízesítjük.
A zöldbabot 1-2 centis darabokra vágjuk, babérlevéllel és őrölt köménnyel ízesített, sós vízben megfőzzük. 
A zöldbab főzővízét egy tálba szűrjük bele, mert ebből fog készülni a szósz!
Az újhagymát felkarikázzuk. 
1 egész tojást 2 ek. tejföllel elhabarunk.
A leszűrt zöldbabot és az újhagymát hozzákavarjuk a májhoz, majd alaposan összekeverjük a tejfölös-tojással.
Egy réteslapot megkenünk olvasztott vajjal („+kenés mennyiség”), meghintjük egy kis zsemlemorzsával, ráterítjük a másik réteslapot; szintén megkenjük vajjal, megszórjuk morzsával, aztán az egyik szélére egyenletesen rátesszük a májas töltelék felét, ügyesen feltekerjük, tepsibe rakjuk. Ugyan így járunk el a másik kettő réteslappal is, tehát 2 rud rétest kapunk, a tetejüket is lekenjük vajjal és forró sütőben szép megsütjük (gázsütő 6 fokozat, kb.: 15 perc).
Az 5 deka vajat felforrósítjuk és a 5 evőkanál lisztet zsemle színűre pirítjuk rajt, majd felengedjük  - 0,5 l - a zöldbab főzővizével ( ha a főzővíz kevesebb lenne, pótoljuk ki vízzel vagy akár tejjel) és  mártáskeverővel (habverővel) kevergetve sűrűre főzzük; aprított rozmaringgal, borssal és szükség szerint sóval ízesítjük. A tűzről levéve belekeverjük a maradék tejfölt; egy picike szerecsen dióval pikánsabbá tehetjük.
Ezt a meglepő és Őrülten Jó rétest a szósszal kínáljuk.  

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése