A közelmúltban bepótoltam egy 44 éves hiányosságomat és ellátogattam
Balatonfüreden a Jókai Villába.
Hát, megérte; páratlan élmény, ahogy belépsz már egyből hatalmába kerít, elvarázsol az egész miliő.
120 éves császár fa, a bútorok, a ruhák, és használati tárgyak.
Berendezett szobák, teához terített aszal, „élő” márvány kuglóffal és gyümölccsel.
Komolyan mondom, már csak Jókaiék hiányoztak és egy istenien finom...
JÓKAI BABLEVES
ahogy én készítem
Hozzávalók:
50 dkg tarkabab
1 db füstölt csülök
10-15 dkg lángolt kolbász
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem gyökér
25 dkg zeller
1 fej vöröshagyma
3 ger. fokhagyma
2 ek. liszt
2-3 db babérlevél
majoránna
csombor (borsikafű)
őrölt kömény
petrezselyem zöldje
só
sertés zsír
tejföl a tálaláshoz
A babot és a csülköt is egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk.
Majd másnap együtt tesszük fel főzni, babérlevéllel és egy kis sóval ízesített vízben.
Amikor a bab már majdnem megpuhult, kivesszük mellőle a csülköt és szépen felcsíkozzuk.
Közben a zöldségeket kb.: 0,5×0,5×3 centis csíkokra vágjuk (a baton: 0,5-1×3-4 centis zöldségcsík), és egy kanálnyi zsíron kissé lepirítjuk őket; aztán a zsiradékból kiszedve, lecsepegtetve a babhoz adjuk, tovább főzzük.
A vöröshagymát felaprítjuk és ugyanabba a serpenyőben amelyikben a zöldségeket pirítottuk, megfonnyasztjuk, majd rászórjuk a lisztet és zsemlesínű rántást készítünk; a tűzről levéve belekeverjük a zúzott fokhagymát; őröl köménnyel, majoránnával, csoborral és aprított petrezselyem zölddel ízesítjük.
A kolbászt vékonyan felkarikázzuk és a csülök csíkokkal együtt a levesbe szórjuk; egy forrás utás a fűszeres-hagymás rántást is hozzáadjuk, majd készre főzzük, szükség szerint utóízesítjük.
Tálalákor tejfölt kínálunk mellé.
Ha véletlen, vagy direkte arra jártok, feltétlen látogassatok egyszer el a Jókai Villába :)
Ha véletlen, vagy direkte arra jártok, feltétlen látogassatok egyszer el a Jókai Villába :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése