TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2014. szeptember 27., szombat

Villa lakók

A közelmúltban bepótoltam egy 44 éves hiányosságomat és ellátogattam 
Balatonfüreden a Jókai Villába.








Hát, megérte; páratlan élmény, ahogy belépsz már egyből hatalmába kerít, elvarázsol az egész miliő.
120 éves  császár fa, a bútorok, a ruhák, és használati tárgyak. 










Berendezett szobák, teához terített aszal, „élő” márvány kuglóffal és gyümölccsel.













 


















































Konyha, kenyérrel és pogácsával és természetesen savanyúságokkal.

















Komolyan mondom, már csak Jókaiék hiányoztak és egy istenien finom...















JÓKAI BABLEVES
ahogy én készítem
Hozzávalók:
50 dkg tarkabab
1 db füstölt csülök
10-15 dkg lángolt kolbász
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem gyökér
25 dkg zeller
1 fej vöröshagyma
3 ger. fokhagyma
2 ek. liszt
2-3 db babérlevél
majoránna
csombor (borsikafű)
őrölt kömény
petrezselyem zöldje
sertés zsír
tejföl a tálaláshoz
A babot és a csülköt is egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk.
Majd másnap együtt tesszük fel főzni, babérlevéllel és egy kis sóval ízesített vízben.
Amikor a bab már majdnem megpuhult, kivesszük mellőle a csülköt és szépen felcsíkozzuk. 
Közben a zöldségeket kb.: 0,5×0,5×3 centis csíkokra vágjuk (a baton: 0,5-1×3-4 centis zöldségcsík), és egy kanálnyi zsíron kissé lepirítjuk őket; aztán a zsiradékból kiszedve, lecsepegtetve a babhoz adjuk, tovább főzzük.
A vöröshagymát felaprítjuk és ugyanabba a serpenyőben amelyikben a zöldségeket pirítottuk, megfonnyasztjuk, majd rászórjuk a lisztet és zsemlesínű rántást készítünk; a tűzről levéve belekeverjük a zúzott fokhagymát; őröl köménnyel, majoránnával, csoborral és aprított petrezselyem zölddel ízesítjük.
A kolbászt vékonyan felkarikázzuk és a csülök csíkokkal együtt a levesbe szórjuk; egy forrás utás a fűszeres-hagymás rántást is hozzáadjuk, majd készre főzzük, szükség szerint utóízesítjük.     
Tálalákor tejfölt kínálunk mellé. 














Ha véletlen, vagy direkte arra jártok, feltétlen látogassatok egyszer el a Jókai Villába :)


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése