Hogyan lehet finom, szaftos tölteléket készíteni?
Egyszerűen; nézzünk körül a boltban és gondolkodjunk! Nem biztos hogy a felvágottas hűtőpultban kell keresgélnünk... Nézzünk csak meg, mi van a konzervek közt; persze nem a májkrémre gondolok, mint Hajós András :), hanem a melegszendvicskrémre.
Igen, a különböző ízesítésű melegszendvicskrémekre; valószínűnek tartom, hogy már sokan kipróbáltuk ezeket a készítményeket (ha csak nem vagyunk megrögzött gépsonkások), sőt remélem néhányan próbálkoztunk már hasonlók készítésével is. (hajrá)
Most viszont az egyszerűség jegyében, bóti melegszendvicskrémet fogunk használni a hús töltéséhez, mellé pedig egy egyszerű <(már röstellem ennyiszer leírni, de valóban sokszor az egyszerűségben van a nagyszerűség) pikáns és valóban zöld köretet készítünk, friss kelbimbóból.
Tapasztalat! Nem vagyok finnyás, de mégis azt kell mondanom, hogy a fagyasztott kelbimbó, néha (gyakran) a kesernyés kategóriájában tartozik (de nem ehetetlenül!), amitől sokunknak el mehet a kedve; éppen ezért ajánlom, ha tehetjük frisset vásároljunk vagy termeljük meg magunknak.
PROVÁNSZI TÖLTÖTT KARAJ,
CITROMOS KELBIMBÓVAL
Hozzávalók:
4 adag sertéskaraj
1 dob. provánszi ízesítésű
melegszendvicskrém
liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírhoz
60 dkg kelbimbó
1 citrom
4-5 ek. olívaolaj
bazsalikom
petrezselyemzöld
bors, só
A karajt felszeleteljük, kiklopfoljuk. A szeletek közepére tesszük a melegszendvicskrémet és ügyesen félbehajtjuk őket, úgy hogy a széleire ne kerüljön „töltelék”és így szépen összetapadjon a hús. Elég ha csak a kívülről sózzuk meg, mert a melegszendvicskrém ízes és ez sülés közben átjárja az egészet.
A szokásos módon panírozzuk (közben azért figyeljük, mert ez egy elég laza töltelék), a morzsába keverhetünk különféle magvakat. Forró olajban szép lassan kisütjük.
A kelbimbót mossuk meg, vágjuk negyedekbe és forrásban levő vízben max.: 3-5 percig főzzük.
Közben a citromot nagyon vékonyan (pl.burgonyahámozóval) hámozzuk meg CSAK A SÁRGA RÉSZÉT! és vágjuk hajszálvékony csíkokra; majd facsarjuk ki a levét, és egy akkora tálba amibe a kelbimbó is bele fog férni, keverjük össze az olajjal, ezt célszerű egy kicsi habverővel, sózzuk, borsozzuk, szórjuk bele a citromhéj csíkokat. A bazsalikomot és a petrezselyem zöldjét durván aprítsuk fel és keverjük a citromos öntetbe.
Közvetlen tálaláskor, a még meleg kelbimbót alaposan forgassuk át az öntettel és tálaljuk a töltött karaj mellé.
Ezt a köretet hidegen salátaként is fogyaszthatjuk.
Tapasztalat! Nem vagyok finnyás, de mégis azt kell mondanom, hogy a fagyasztott kelbimbó, néha (gyakran) a kesernyés kategóriájában tartozik (de nem ehetetlenül!), amitől sokunknak el mehet a kedve; éppen ezért ajánlom, ha tehetjük frisset vásároljunk vagy termeljük meg magunknak.
PROVÁNSZI TÖLTÖTT KARAJ,
CITROMOS KELBIMBÓVAL
Hozzávalók:
4 adag sertéskaraj
1 dob. provánszi ízesítésű
melegszendvicskrém
liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírhoz
60 dkg kelbimbó
1 citrom
4-5 ek. olívaolaj
bazsalikom
petrezselyemzöld
bors, só
A karajt felszeleteljük, kiklopfoljuk. A szeletek közepére tesszük a melegszendvicskrémet és ügyesen félbehajtjuk őket, úgy hogy a széleire ne kerüljön „töltelék”és így szépen összetapadjon a hús. Elég ha csak a kívülről sózzuk meg, mert a melegszendvicskrém ízes és ez sülés közben átjárja az egészet.
A szokásos módon panírozzuk (közben azért figyeljük, mert ez egy elég laza töltelék), a morzsába keverhetünk különféle magvakat. Forró olajban szép lassan kisütjük.
A kelbimbót mossuk meg, vágjuk negyedekbe és forrásban levő vízben max.: 3-5 percig főzzük.
Közben a citromot nagyon vékonyan (pl.burgonyahámozóval) hámozzuk meg CSAK A SÁRGA RÉSZÉT! és vágjuk hajszálvékony csíkokra; majd facsarjuk ki a levét, és egy akkora tálba amibe a kelbimbó is bele fog férni, keverjük össze az olajjal, ezt célszerű egy kicsi habverővel, sózzuk, borsozzuk, szórjuk bele a citromhéj csíkokat. A bazsalikomot és a petrezselyem zöldjét durván aprítsuk fel és keverjük a citromos öntetbe.
Közvetlen tálaláskor, a még meleg kelbimbót alaposan forgassuk át az öntettel és tálaljuk a töltött karaj mellé.
Ezt a köretet hidegen salátaként is fogyaszthatjuk.
Igazad van, sokszor nem kell nagy dolgokat véghezvinni ahhoz, hogy egy jó és ízletes ételt kapjunk. Tetszik ez az ötleted is!
VálaszTörlésKöszi :) örülök, hogy tetszik, tetszenek az ötleteim.
Törlés