...akkor nem készült volna el ez a pompás kis levesem.
Mert hogy én, nem fogok lemenni krumpliért az biztos.
Fáradt vagyok, 24 lépcső, odakint hideg van, fontos telefon hívást várok vagy nekem kell valakit felhívni, megy a kedvenc sorozatom, megy a mosógép, meggy a bor, lehet, hogy jön a pénzes postás, stb...
Azt hiszem ez elég indok arra, hogy miért nem megyek le krumpliért.
Tudom, igen tudom, hozhattam volna fel már tegnap... :/ de annyi dolgom volt, hogy ha elmondanám, egy egész hétig fáradtak lennétek ti is; ezt pedig nem szeretném.
Lényeg a lényeg; enni kell valamit, valami finom levest, például tökből.
A főzőtök nagyon egészséges és itt van tőlem 70 centire a spájzban.
SERTÉSRAGULEVES TÖKÖSEN
Hozzávalók:
30 dkg sertés apróhús (comb, lapocka)
60-70 dkg főzőtök
1 fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
5 dkg eperlevél tészta
2 ek. liszt
kakukkfű
petrezselyem zöldje
petrezselyem zöldje
őrölt kömény
fűszerpaprika
bors, só
Forró zsiradékon, üvegesre pirítjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát majd hozzáadjuk az egyik gerezd fokhagymát zúzva és rádobjuk a kis kockákra darabolt húst, sózzuk, borsozzuk és köménnyel ízesítjük. Amikor a hús elveszti nyers színét megszórjuk fűszerpaprikával és kakukkfűvel, elkavarjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje és innen tovább lényegében úgy főzzük mint a pörköltet.
Közben a tököt megpucoljuk a belét kivájjuk és a húshoz hasonló méretű kockákra vágjuk. Amikor a hús már majdnem megpuhult, hozzáborítjuk a tököt, felöntjük bő 1 liter vízzel és puhára főzzük, szükség szerint utóízesítjük. A tök főzési ideje (korától függően) 15-20 perc. Ezalatt egy kis zsiradékon 2 evőkanál lisztből ( a maradék 1 gerezd zúzott fokhagymával) zsemleszínű, fokhagymás rántást (fokhagymát csak a végén adjuk hozzá, mert megéghet!) készítünk és a levesünket besűrítjük vele. Apróra vágott petrezselyem zölddel bőségesen megszórjuk és különfőzött eperlevél tésztával forrón tálaljuk.
Ha szeretjük, pár csepp ecettel pikánsabbá tehetjük
Forró zsiradékon, üvegesre pirítjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát majd hozzáadjuk az egyik gerezd fokhagymát zúzva és rádobjuk a kis kockákra darabolt húst, sózzuk, borsozzuk és köménnyel ízesítjük. Amikor a hús elveszti nyers színét megszórjuk fűszerpaprikával és kakukkfűvel, elkavarjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje és innen tovább lényegében úgy főzzük mint a pörköltet.
Közben a tököt megpucoljuk a belét kivájjuk és a húshoz hasonló méretű kockákra vágjuk. Amikor a hús már majdnem megpuhult, hozzáborítjuk a tököt, felöntjük bő 1 liter vízzel és puhára főzzük, szükség szerint utóízesítjük. A tök főzési ideje (korától függően) 15-20 perc. Ezalatt egy kis zsiradékon 2 evőkanál lisztből ( a maradék 1 gerezd zúzott fokhagymával) zsemleszínű, fokhagymás rántást (fokhagymát csak a végén adjuk hozzá, mert megéghet!) készítünk és a levesünket besűrítjük vele. Apróra vágott petrezselyem zölddel bőségesen megszórjuk és különfőzött eperlevél tésztával forrón tálaljuk.
Ha szeretjük, pár csepp ecettel pikánsabbá tehetjük
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése