TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. február 15., péntek

Hús nélkül is lehet szép a nap 2.

Amikor nem szabad húst enni, van egy menekülő út a hal. Sajnos a halat sem szeretik sokan, hiába hallani mindenhol, hogy nagyon finom és egészséges; de ez most nem ide tartozik. Azokat, akik nem rajonganak a halért, „öröm”nézni a boltban amikor az olajos halak között válogatnak (csak tudnám mit néznek a dobozon; valószínűleg az árát). Na, igen az ár! Tény és való, a jó minőségű hal nem olcsó és nem is kapható mindenhol. Talán ezért van, hogy csak a gyenge minőségű és a viszonylag megfizethető tengeri halfiléket vásároljuk, akciósan és azt is elsősorban csak rántva készítjük el. Arról, hogy 1 kg felengedés után ??? dkg, nem szívesen beszélnék.
De vissza az olajos halhoz illetve hal konzervhez (sós lében, saját levében, paradicsomos, stb.). Ezeket általában natúron vagy saláták-hoz,-ba fogyasztjuk, pedig nagyon finom raguk, mártások készíthetők belőlük tészta ételekhez. Én is így tettem a húsmentes napon, és talán a legnépszerűbb tonhal konzervet választottam. Itt jegyzem meg tonhal konzervből egyszer már készítettem krémlevest is , de ezt majd valamikor később. 
A másik; egyre gyakrabban találkozni olyan tészta ételekkel amelyek tetejére (bele) frissen, morzsált és fűszeres, pirított kenyér morzsát szórnak. Ehhez a friss kenyeret aprítógépben aprítják morzsás állagúvá. Nekem nincs itthon ilyen gépen, vagdosni meg lusta vagyok (namegasztán az nem is olyan), úgyhogy valami Őrült ötlettel helyettesítenem kell a morzsát.  














TONHALAS TÉSZTA,  
       PIRÍTOTT ZABPEHELLYEL
Hozzávalók:
40 dkg tészta
1 dob. tonhal konzerv (min.: 18-20 dkg)
10 dkg zabpehely
1 dl fehérbor
2 dl dl víz
1 ek. kapribogyó
durvára őrölt bors
petrezselyem zöldje
só (én a sót, a ragunál, szardella pasztával váltottam ki)
olívaolaj
A tésztát sós vízben kifőzzük. 
(Nekem most éppen, Boccoli -copfocska- tésztán volt itthon, de bármilyen tésztával készíthetjük.)
A zabpelyhet egy méretes serpenyőben, kevéske olívaolajon megpirítjuk, közben (félúton) szórunk bele felaprított petrezselymet és durvára őrölt borsot. Amikor szépen megpirult, egy tálkába rakjuk. Ugyan abba a serpenyőbe (nem baj, ha hagyunk benne egy kanálra való zabpelyhet) vizet és bor öntünk, fel forraljuk és belerakjuk a tonhalat (levével együtt), sózzuk. Miután kb. felére visszaforrta magát, beleborítjuk a kifőtt tésztát, hozzáadjuk a kapribogyót és alaposan összeforgatjuk. Tálalás előtt a pirított zabpelyhet is beleforgatjuk és egy-két kanál olívaolajjal meglocsoljuk. Ha a zabpehelyből és a petrezselyemzöldből rakunk félre, akkor díszítésként megszórhatjuk vele ezt a meglepően fincsi kis tésztát, amihez citrom karikát, gerezdet kínálhatunk.
Ez a tonhal mennyiség nem sok, de az íze miatt elég (sajnos ez sem olcsó); ha gondoljuk használhatunk többet is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése