A zellert (gumós zeller) és gyógy-, illetve immunerősítő hatását már az ókori görögök is ismerték.
A 17. században vált igazán népszerűvé, nemi vágy fokozó és férfiúi teljesítőképesség növelő hatása révén. A legenda szerint az éppen aktuális francia király ágyasa az együttlétek előtt rendszeresen ezzel a csemegével kínálta az uralkodóját.
A zeller serkentőleg hat a veseműködésre.
A zellert a népi gyógyászat erős vízhajtára alkalmazza, csak úgy mint a petrezselymet.
Gyakran az emésztési panaszok és az étvágytalanság esetén is ajánlatos fogyasztani. Hatóanyagai révén
erősíti az immunrendszert és csökkenti a vércukorszintet is
A zeller pompás alapanyaga (és egyre inkább) a konyhának. Remek kiegészítője lehet leveseknek, mártásoknak és zöldség raguknak. Isteni saláták készíthetők belőle és vele. Az alma és a dió tökéletes ízharmóniát alkot a zellerrel.
Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy a zeller súlyos, de túl nagy ne legyen (ebben már előfordulhatnak a fás részek) és ne legyenek rajt foltok.
Ha úgy járnánk, hogy a zellerben szivacsos részek lennének, el ne dobjuk! Szépen vágjuk ki és lefagyasztva használhatjuk, használjuk levesekhez, krémlevesekhez, mártásokhoz.
Bár a zeller is mint a zöldségek nagy része nyersen a legegészségesebb, de én már olyan rég készültem arra és annyi jót, finomat hallottam róla, hogy...
ZELLER HASÁBOK SOKMAGVAS BUNDÁBAN,
EGYSZERŰ KELKÁPOSZTASALÁTÁVAL
Hozzávalók:
50 dkg zeller
50 kelkáposzta
15 dkg sárgarépa
1/2 dl almaecet
2 ek. méz
bors, só
a panírhoz
liszt
tojás
zsemlemorzsa
különféle magvak
Először is a kelkáposztát vékony csíkokra vágjuk és lesózzuk. Legalább fél órát, de akár többet is állni hagyjuk, közben meg-megnyomkodva, öklünkkel ledöngölve, hogy szépen puhuljon.
A zellert megtisztítjuk és fél centi vastag hasábokra szeleteljük, sózzuk, borsozzuk. 10 percig pihentetjük és a szokásos módon bepanírozzuk, a zsemlemorzsába magvakat szórunk (én most éppen len-, szezám-, és tökmagot) majd forró olajban pirosra sütjük.
A almaecetet és a mézet alaposan összekavarjuk és borssal ízesítjük.
A kelkáposzta levét kinyomkodjuk és egy tálba rakva, belereszeljük a sárgarépát, ezután a mézes-almaecetes öntettel rendesen beforgatjuk.
Tálaláskor a salátára halmozzuk a zeller hasábokat.
TUDTAD?„A kelkáposzta antioxidáns hatású C-vitamint tartalmaz, amely az immunrendszer általános jó működéséhez szükséges, valamint béta-karotint, melyet a szervezet rákmegelőző A-vitaminná alakít.”
50 kelkáposzta
15 dkg sárgarépa
1/2 dl almaecet
2 ek. méz
bors, só
a panírhoz
liszt
tojás
zsemlemorzsa
különféle magvak
Először is a kelkáposztát vékony csíkokra vágjuk és lesózzuk. Legalább fél órát, de akár többet is állni hagyjuk, közben meg-megnyomkodva, öklünkkel ledöngölve, hogy szépen puhuljon.
A zellert megtisztítjuk és fél centi vastag hasábokra szeleteljük, sózzuk, borsozzuk. 10 percig pihentetjük és a szokásos módon bepanírozzuk, a zsemlemorzsába magvakat szórunk (én most éppen len-, szezám-, és tökmagot) majd forró olajban pirosra sütjük.
A almaecetet és a mézet alaposan összekavarjuk és borssal ízesítjük.
A kelkáposzta levét kinyomkodjuk és egy tálba rakva, belereszeljük a sárgarépát, ezután a mézes-almaecetes öntettel rendesen beforgatjuk.
Tálaláskor a salátára halmozzuk a zeller hasábokat.
TUDTAD?„A kelkáposzta antioxidáns hatású C-vitamint tartalmaz, amely az immunrendszer általános jó működéséhez szükséges, valamint béta-karotint, melyet a szervezet rákmegelőző A-vitaminná alakít.”
Hű, de jó lehet ez így együtt! Nagyon tetszik!
VálaszTörlés