TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2012. november 29., csütörtök

Olvasópróba után

Annyi jót és szépet hallottam, láttam már a sült cékláról, hogy ki kellett próbálnom. 
Őszintén meg kell mondanom, én többet vártam tőle. Lehet, hogy túl rákészültem :/ 
Messze álljon tőlem, hogy bárkit is lebeszéljek róla, mert finom volt és érdekes. Mindenképp ajánlom, hogy legalább egyszer próbáljuk meg. 
Természetesen nekem több próbálkozásom is van, volt, lesz mert szeretem a céklát. Hamarosan egy finom salátával (hiszem, hogy van élet a szokásos savanyúságon túl) és egy levessel örvendeztetlek meg benneteket.














PIKÁNS PULYKACOMB, SÜLT CÉKLÁVAL
Hozzávalók:
80 dkg pulyka felsőcomb filé,  (lehet több is)
1 kg cékla
2 x 2 dl vörösbor
1 fej vöröshagyma
4 ger. fokhagyma
olívaolaj
egész kömény
kakukkfű
borókabogyó
bors,
A combfilét négy részre vágjuk és bedörzsöljük kakukkfűvel, borssal és sóval. 
Egy lábosban, forró olajon, a hús darabokat hirtelen, forgatva, a külsejét megpirítjuk. 
Ezután beleszórjuk az aprított vöröshagymát és a félbe vágott fokhagyma gerezdeket. Egy-két percig fonnyasztjuk a hagymákat, vigyázva, hogy a fokhagyma meg ne égjen, majd felöntjük 2 dl vörösborral, aztán beleszórunk 10-12 szem borókabogyót.
Legyengítjük alatta a tüzet és fedő alatt, szépen lassan puhára (omlósra) pároljuk. Közben a húsdarabokat meg-megforgatjuk és ha kell a levet pótoljuk egy kis vízzel.
A céklát meghámozzuk, ha szép apró darabokat tudtunk szerezni akkor félbe, ha nagyobbakat akkor kockákra, gerezdekre daraboljuk. Egy tálba rakva ízesítjük kakukkfűvel, köménnyel, borssal, sóval, bőségesen meglocsoljuk olívaolajjal és alaposan összeforgatjuk.  
Tepsibe borítjuk az egészet, felöntjük a másik 2 dl borral és fóliával lefedve, szintén lassan,készre sütjük (gázsütő 4 fokozatán, bő egy óra vagy több). 
Sütés végén fólia nélkül rápiríthatunk. 
A cékla puhaságát, színe alapján nehéz lenne megállapítani, ezért közben kapjunk ki egy darabot és kóstoljuk meg.
A sütési idő a cékla nagysága és fajtája szerint változhat.
Tálaláskor, a hús alatt maradt szaftban egy villa segítségével nyomkodjuk szét a fokhagyma gerezdeket és különösebb sűrítés nélkül locsoljuk meg vele a felszeletelt combfiléket.   
TUDTAD? „A céklának méregtelenítő  tulajdonságai is vannak, melyek javítják a máj és a vese egészségét.  
 

1 megjegyzés:

  1. Én meg olajba forgatott céklát grilleztem sült mellé. Nagyon finom volt. Most meg céklapástétommal próbálkoztam...sikerrel.

    VálaszTörlés