Aki Márton napján libát nem eszik,
Az ehetik bármit,
Egész évben éhezik!
Amikor ezt tegnap olvastam, úgy beijedtem, hogy gyorsan előkaptam egy-két libacombot „szerencsére ez mindig van itthon” :) és be a sütőbe. Az igazsághoz tartozik, hogy én tésztát akartam enni, de a franc aki egész évben éhezik.
FŰSZERES LIBACOMB,
DIÓS - SAVANYÚ KÁPOSZTÁS METÉLTTEL
Hozzávalók:
4 db libacomb
25 dkg széles metélt
50 dkg savanyú káposzta
10 dkg kenyérszalonna
5 dkg dió
4 ger. fokhagyma
őrölt és egész kömény
borsikafű
majoránna
bors, só
A megtisztított libacombokat befűszerezzük őrölt köménnyel, majoránnával és bőségesen borsikafűvel; sózzuk, borsozzuk, majd mindegyiket megtűzdeljük 1 db négy részre vágott fokhagymával. Ezután tepsibe rakjuk őket, öntünk alájuk kb. 1 dl vizet és fóliával letakarva gyengén (gázsütő 3 fokozat) 2-2,5 óra alatt szépen puhára sütjük, a végén, fólia nélkül pirosra pirítjuk a bőrüket. Sülés közben, saját zsírjával meg-meglocsoljuk a combokat, ha szükségét látjuk a vizet pótoljuk.
Közben a tésztát kifőzzük. Ezalatt a szalonnát apró kockára vágjuk és egy serpenyőben kipirítjuk a zsírját; a szalonna pörcöket kiszedjük és tálalásig félrerakjuk. A káposztát kissé átmossuk, egyszer-kétszer átvagdossuk és a szalonna zsírján megpirítjuk. Ha a káposzta már kezd színt kapni közé dobjuk a durvára vágott diót és vigyázva, hogy a meg ne égjen (mert a dió nagyon megkeseredhet) együtt készre pirítjuk. Befűszerezzük egész köménnyel és borsikafűvel, szükség szerint sózzuk, borsozzuk; a tésztával összeforgatva tálaljuk, a libacomb mellé és megszórjuk a szalonnapörccel.
Csak 1 ötlet: Bár én most kihagytam, de a tésztához kínálhatunk egy kis tejfölt.
TUDTAD? „...ha csak 25 g. diót eszünk egy nap, már ez is biztosítja a naponta szükséges, alfa-lenolajsav mennyiségének felét.”
Közben a tésztát kifőzzük. Ezalatt a szalonnát apró kockára vágjuk és egy serpenyőben kipirítjuk a zsírját; a szalonna pörcöket kiszedjük és tálalásig félrerakjuk. A káposztát kissé átmossuk, egyszer-kétszer átvagdossuk és a szalonna zsírján megpirítjuk. Ha a káposzta már kezd színt kapni közé dobjuk a durvára vágott diót és vigyázva, hogy a meg ne égjen (mert a dió nagyon megkeseredhet) együtt készre pirítjuk. Befűszerezzük egész köménnyel és borsikafűvel, szükség szerint sózzuk, borsozzuk; a tésztával összeforgatva tálaljuk, a libacomb mellé és megszórjuk a szalonnapörccel.
Csak 1 ötlet: Bár én most kihagytam, de a tésztához kínálhatunk egy kis tejfölt.
TUDTAD? „...ha csak 25 g. diót eszünk egy nap, már ez is biztosítja a naponta szükséges, alfa-lenolajsav mennyiségének felét.”
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése