TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2012. november 24., szombat

Amikor a kínai kel


A pulykahús fogyasztása egész Európában látványos fejlődésnek indult, Magyarországon alig fél évtized alatt négyszeresére emelkedett. Nálunk ennek legfőbb oka, hogy kedvező száraz - fehér és vörös - húsából szinte mindenféle étel könnyen készíthető.
A pulykahús fogyasztása szintén része az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásnak, mert:
A csirkehúshoz hasonlóan zsírszegény, értékes fehérjében és vitaminokban gazdag, 
Bőr nélkül a bármilyen okból energiaszegény diétán élők is bátran fogyaszthatják.
Az összes húsfélét tekintve a pulykahúsnak jelentős a szív- és érvédő hatású többszörösen telítetlen zsírsavtartalma.
Baromfi Termék Tanács 













KÍNAI KEL, PULYKAHÚSSAL
         ÉS HAJDINÁVAL TÖLTVE,
                 ROZMARINGOS HAGYMAMÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
1/2 db kínai kel
40 dkg darált pulykahús
15 dkg hajdina
10 dkg kenyérszalonna
1 p. tejföl
1 fej vöröshagyma
1 rozmaring ágacska
fűszerpaprika
ételízesítő 
liszt
bors, só 
A szalonnát kis kockákra vágjuk és egy lábosban félig kipirítjuk. Majd hozzáadjuk a hajdinát, még egy percig pirítjuk, hogy a hajdina is átforrósodjon és a rizshez hasonlatosan megpároljuk, pár levélke rozmaringgal és a hagyma apróra vágott negyedével ízesítjük.   
A készre párolt hajdinát hozzákeverjük a darált húshoz, szükség szerint sózzuk, borsozzuk.
A kínai kelt hosszában elfelezzük (nekünk csak az egyik fele kel, a másikat félre tesszük... mondjuk például salátának; én is ezt csináltam, hamarosan megláthatjátok) és a torzsáját kivágjuk. Egy tepsit kizsírozunk; a kínai kel közepéből kb. egy maroknyit, szépen, egyben tartva kiveszünk és a tepsi közepére helyezzük (egy kis zsemlemorzsát szórhatunk alá). A hajdinát-húst ketté osztjuk és az egyik részével betakarjuk a tepsibe helyezett kínai kelt. Ezután ismét egy réteg kel-levél következik, majd a hús másik fele, az utolsó rétegként pedig szépen betakarjuk a maradék levelekkel. Fóliával letakarva sütőben megsütjük.
Közben elkészítjük a mártást. 
A maradék vöröshagymát szép apróra vágjuk és üvegesre pároljuk. Megszórjuk fűszerpaprikával és egyből felöntjük 3-4 deci vízzel, aprított rozmaringgal és ételízesítővel befűszerezzük, kiforraljuk és tejfölös habarással besűrítjük. 
Tálalásnál a töltött kínai kelt felszeleteljük és a mártással megöntözzük.  
TUDTAD?  „A pulyka tömve van B-vitaminokkal, melyek az egészséges idegrendszerhez szükségesek, és azért mert alacsonyan tartják a homocisztein szintjét a vérben.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése