TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2012. október 12., péntek

Dobok valamit a lovaknak

A minap összefutottam az utcán egy régi kedves ismerősömmel.  Néhány fontos és kötelező hogy vagy, mizu, kivel, mikor, miért, után megkérdezte hova rohanok? 
(Most megkérnék mindenkit, aki ismer, legyen szíves írja meg nekem, hogy látott-e már engem rohanni.) 
-Hazafelé, de egyáltalán nem rohanok; ebben a korban már nem rohangál az ember. - mondtam neki viccesen.
- Jó, jó, csak tudod ezt így szokták mondani.  
- Ja, ja okés.
- ...és mit fogsz otthon csinálni? - ismét egy fontos kérdés! 
Hát, te akartad - gondoltam magamban :)
- Tengerparti homokkal felszórom a fürdőszobát, de dobok bele pár darab kagylóhéjat is, hagy játszanak a gyerekek.
Azt hiszem, erre egy picit leblokkolt. Láttam rajta, hogy erősen próbálja feldolgozni a hallottakat. Nem szerettem volna, ha emiatt rossz álmok gyötörnék, ezért próbáltam gyorsan átsiklani az elhangzottak felett és más felé terelni a beszélgetést.
- ... de előtte, dobok valamit a lovaknak.
- !?? neked vannak lovaid??!
És ekkor, egy isten fuvallatra megcsörrent a telefonom.
- ...bocsi, mennem kell.

Kedves barátom! Igen „dobtam valamit a lovaknak”- tudod, ezt így szokták mondani-, és olyan jól sikerült, hogy a fürdőszobás projektet elhalasztottam egy későbbi időpontra :)

 












PANÍROZOTT MOZZARELLAGOLYÓK,
    FOKHAGYMÁS - ROZMARINGOS BURGONYAPÜRÉVEL
nem kimondottam lovaknak
3 személyre
Hozzávalók:
1 cs. mini mozzarellagolyó (átlag 15 db)
60 dkg burgonya
1 dl tej
5 dkg vaj
2 ger. fokhagyma 
friss rozmaring
szerecsendió
őrölt fehér bors

a panírhoz
1 tojás
zsemlemorzsa
liszt
lenmag vagy szezámmag (elhagyható) 
A rántott sajt készítéséhez, valóban kell egy kis gyakorlat, de nem mondanám, hogy túl ördöngös lenne.
A golyókat szűrőbe téve jól lecsepegtetjük és hagyományos (liszt-tojás-morzsa) módon bepanírozzuk, azzal a kis különbséggel, hogy a tojás és morzsa részét megismételjük, tehát a liszt kivételével kétszer panírozzuk, ügyelve arra, hogy a golyókat mindenhol jól betakarja a panír. Forró olajban pillanatok alatt kisütjük.
A püréhez a tisztított, kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük. 
A megfőtt burgonyát leszűrjük és összetörjük egy burgonyatörővel. Frissen reszelt szerecsendióval, őrölt fehér borssal, aprított rozmaringgal és zúzott fokhagymával ízesítjük. A forralt tejjel simára keverjük, majd egy habverő segítségével, a vajjal, szép „habosra” kavarjuk, igény szerint sózzuk. 

Ha igazi ínyencek vagyunk, rozmaringos olívaolajjal finoman meglocsolhatjuk és reszelt citromhéjjal megkoronázhatjuk, és ha még pár szelet almát is elropogtatunk mellé akkorr ez lesz a nap csúcspontja.  
 
   

1 megjegyzés: