TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2012. október 7., vasárnap

A pacsni újratöltve. Mi???

Vajon kinek, mi jut eszébe a pacsniról?
...
A pacsni valójában egy réges-régi pék termék.
Sütőipari Egyesülés elmondása szerint: 
Alakja: hosszúkás, lapos, egyenetlen kb. 15-17cm hosszú, 6-7cm széles, időnként babapiskótára emlékeztető az alakja. 
Felülete: fényes, egyenetlen, középen egy markáns borda fut, a mellette lévő árkok szélén a kitüremkedő tészta látható. 
Színe: a borda és a két széle világos barna, az árkok vajszínűek, világosak.
Bélzete: laza, lyukacsos, sárgásfehér színű, a borda és a két széle világos barna és ropogós, az árkok világosak,és puhák. Lapokban szétszedhető szerkezetű. Beleharapva a kellemes vajas íz és a ropogós, puha rész ízei fantasztikusan finomak.
...egy szóval egy édes tészta.
De nálunk ez egész más!
Mi pacsninak nevezzük azt a levesbetétet, amit a panírozásból megmaradt liszt, morzsa, tojás felhasználásával, összekeverésével, majd bő olajban való kisütésével készítünk és a levesbe csipkedünk, vagdosunk.
Én személy szerint nagyon szeretem, sőt sokszor még leves nélkül is szívesen elrágcsálom.
Jelenlegi misszióm szerint pedig, egy kicsit népszerűsíteni van itt dolgom ezen a földön.















PACSNIGOLYÓK SAJTTAL TÖLTVE
Hozzávalók:
1 db tojás
kb. 1/2 dl tej  
5-5 csapott evőkanál liszt és zsemlemorzsa
1 csipet só és bors
Ezeket a hozzávalókat szép, formázható masszát kapjunk. Ez az alap tészta. 
Jelen esetben natúr kockasajt darabkákkal (1 db sajt - kb.5 golyóra) töltöttem meg, de szinte bármilyen sajt megfelel.
Először is kb. 2,5 cm golyót formázunk. Majd az ujjunkkal mélyedést nyomunk a közepébe és belerakunk egy darabka sajtot, aztán ismét golyóvá alakítjuk, úgy hogy a sajt sehol ne „lógjon”ki.
Bő olajban kisütjük.
















Innentől már csak a fantáziánk szab határt.
Például magvakat keverünk az alaptésztába és lapocska - pacsni formában sütjük ki. 
Tálalás előtt felkockázzuk, pl. krémlevesekhez.
Vagy zöldfűszerekkel ízesítve, akár apróra vágott kapri-, olívabogyóval, henger formában sütve és karikákra szeletelve, pl. mediterrán ízvilágú levesek (paradicsom, brokkoli).
Stb...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése