TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2012. október 15., hétfő

Rizsa nélkül

Tegnapelőtt egy kiárusításon kezembe akadt ez a fantasztikus kis könyvecske.

Charlotte Haigh: 100 TERMÉSZETES IMMUNERŐSÍTŐ



Belelapoztam és egyből megtetszett; azon nem is gondolkodtam, hogy megvásároljam-e, főleg 50%-os áron. Tudtam és éreztem, hogy ennek még hasznát veszem, vesszük. Igen, jól mondtam, hasznát vesszük; ugyanis feltett szándékom, hogy a mai naptól minden egyes receptem után a TUDTAD? rovatban ebből a könyvből fogok kimásolni mindenki számára hasznos és talán érdekes dolgokat. Ezen felül, őszintén ajánlom mindenkinek, ha véletlenül, valahol kezébe akad, feltétlen vásárolja meg, főleg 50%-os áron :) Nem szeretnék ódákat zengeni a könyvről, mert nincs rá szüksége: rövid, tömör, lényegre törő, érthető, áttekinthető, tökéletes + egyszerű receptek. Egy szóval nincs benne semmi rizsa; illetve van de azt majd később.














GOMBÁS CUKKINILEVES, 
            FETÁVAL ÉS BUGGYANTOTT TOJÁSSAL
Hozzávalók:
30 dkg cukkini
20 dkg gomba
4 db tojás
1 fej vöröshagyma
3 ger.  fokhagyma
2 dl. főzőtejszín
2 ek. étkezési keményítő
5-6 levél zsálya
1 ágacska oregánó
10-12 dkg Feta sajt
olívaolaj
só 
A gombát és a vöröshagymát fél centis kockákra vágjuk. 3-4 kanálnyi olívaolajon, együtt, sózás nélkül megpirítjuk. (A gombát általában csak pirítás után sózzuk! Natúran szebben, gyorsabban pirul, mert a só nem „szívja” ki belőle a nedveket. Ha sóznánk, először csak saját levében párolódna.) A gomba előbb fog meg pirulni, de nem baj, hisz' a hagymát nem szeretnénk a  szétfőzni későbbiekben sem, mert a leves aktív résztvevője lesz. Közben a cukkinit is kis kockákra daraboljuk. A fokhagymát felaprítjuk és a hagymás-gombához dobjuk, pár kavarásnyit piríthatjuk, de vigyázva, mert hamar megkeseredhet. Majd hozzárakjuk a cukkinit megsózzuk és felöntjük 1 liter vízzel. Beízesítjük a zsályával és az oregánóval. (A szárított fűszerekből mindig többet kell használnunk és célszerű használat előtt a tenyerünkben egy picit átmorzsolni, mert így „feléleszthetjük” a bennük levő aromákat.) Amikor a levesünk 5-10 percet már forrt, besűrítjük a tejszínben elkevert keményítővel és készre főzzük. Tálaláskor a Feta sajtot a tányérakba kockázzuk, morzsoljuk, stb (ahogy sikerül) és rámerjük a forró levest, majd bele helyezzük a buggyantott tojást.  
Csak 1 ötlet: a levesünket tálaláskor feldobhatjuk, színesíthetjük egy kis reszelt sárgarépával.

TUDTAD?„A zsálya antibakteriális hatású és csökkenti a nyálkaképződést, úgyhogy sikeresen veszi fel a harcot a náthával, segít feloldani a hurutot, valamint elpusztítja a baktériumokat.
A zsálya élénkítő hatású, ezért terhes nőknek és epilepsziában szenvedőknek nem ajánlott.”
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése