TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2012. október 16., kedd

Csinálom így is, úgy is

Fantázia, bátorság, jó étvágy! 
Ugye ezt már hallottátok tőlem; nem is egyszer; és fogjátok is hallani még néhányszor. 
Hiszem! hogy ebben rejlik a jó étel titka; persze kell hozzá egy kis alap is, de ez mindenkiben bent van, csak valamiért nem meri előcsalogatni.
Fantázia: itt nem csak arra kell gondolni, hogy milyen alapanyagokat válogassunk, keverjünk össze és így egy pompás új ételt kreáljunk. Hanem arra is, hogy egy adott ételt milyen módon tudunk szétbontani vagy éppen összerakni.
Mindjárt itt is van a következő ételem amit már többféle képen is készítettem illetve tálaltam. 
Lényegében egy étel és mégis mindig egy kicsit más.














SERTÉSPÖRKÖLT GAZDA MÓDON
Hozzávalók:
1 kg sertéslapocka
60 dkg  burgonya
60 dkg sárgarépa
50 dkg vargánya
20 dkg kenyérszalonna
2 közepes fej vöröshagyma
2 dl száraz fehérbor
4 ger. fokhagyma
2 db paprika
2db paradicso
fűszerpaprika
egész kömény
őrölt kömény
majoránna
sertés zsír
  
A vöröshagymából, egy paprikából, egy paradicsomból a fűszerpaprikával,  a szokásos módon elkészítjük a pörkölt alapját. Majd beletesszük a megmosott és felkockázott hús, befűszerezzük őrölt köménnyel és majoránnával, sóval, aztán felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Vizet mindig csak annyit tegyünk bele, hogy nem bő lében főljön a hús, hanem szépen rotyogjon, pörkölődjön! Ez a jó pörkölt egyik titka. A főzés utolsó (kb.) negyed órájában adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a fehérbort illetve a maradék 1-1 paprikát és paradicsomot felkockázva és a pörköltünket készre főzzük.
Közben a sárgarépát és a burgonyát, a húshoz hasonló kockákra vágjuk és sós vízben megfőzzük. A szalonnát is felkockázzuk, majd egy méretes serpenyőben elkezdjük pirítani, amikor már egy kis zsírt enged, rádobjuk a szintén kockára darabolt vargányát. Amikor a gomba is kezd pirulni,  jöhet a megfőtt burgonya és répa. Egész köménnyel megszórva szépen összepirítjuk a köretünket, ha kell megsózzuk. Tálaláskor a köret tetejére merjük a pörköltet.
Énn most így készítettem el, de főztem már bográcsban is, sűrű egytálételként.
De mi történik akkor, ha a szalonnát már a alapba tesszük, és a vargányát is belefőzzük és sárgarépás tört burgonyával tálaljuk!?
Vagy a répát főzzük bele és mondjuk vargányás petrezselymes burgonyával tálaljuk!?
Legyünk bátrak variáljunk, dobjuk fel a megszokott ételeinket!   
TUDTAD? „A sárgarépában található K-vitamin a véralvadásban és a sebek gyógyulásában játszik szerepet, rosttartalma pedig segíti az emésztést, és egészségesen tartja a szívet.”
       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése