„Ezt nem lehet megunni, ez az amit nem lehet megunni!”
Cseng néhányunk fülébe a régi reklám zenéje; tejet meg tejfölt reklámoztak így. Azóta is kedvelem minkét terméket és böcsülettel fogyasztom is őket, de most félre velük. Gomba szezon van és erdejeink koronáját most nem a fa tetején kell keresni, hanem alul az avar alatt.
A felénk szedhető gombák közül a talán a legfinomabb, legértékesebb és legnépszerűbb a vargánya; és aki egyszer rákap az nyugodtan énekelheti a régi reklám nótáját, mert ezt valóban nem lehet megunni.
Én szedni nem szoktam, mert nem ismerem fel az erdőben, hogy melyik gomba ehető és melyik nem. Sőt, azon a véleményen vagyok, hogy könyv segítségével sem lehet az ember túl biztos magában.
A felénk szedhető gombák közül a talán a legfinomabb, legértékesebb és legnépszerűbb a vargánya; és aki egyszer rákap az nyugodtan énekelheti a régi reklám nótáját, mert ezt valóban nem lehet megunni.
Én szedni nem szoktam, mert nem ismerem fel az erdőben, hogy melyik gomba ehető és melyik nem. Sőt, azon a véleményen vagyok, hogy könyv segítségével sem lehet az ember túl biztos magában.
Aki gombát akar szedni az társuljon be valami nagy öreghez, és ott szerezzen tapasztalatot.
A következő sorokban egy-két tévhitet gyűjtöttem össze.
Nem igaz, hogy az a gomba mérgező, amit ha megvágunk vagy eltörünk akkor
a színe megváltozik; a gyilkos galóca húsa megvágáskor és eltöréskor
is szép fehér marad.
Azonban léteznek olyan „szín váltó” gombafajok, amelyek ízletesek, tehát fogyaszthatók.
Nem fogyasztható minden gomba, amelyiket a csiga is megrág.
Nem fogyasztható minden gomba, amelyiket a csiga is megrág.
És az sem igaz, hogy az az ehető gomba, amelyik mérgező gomba mellett nő az mérgezővé válik.
VARGÁNYÁS-BURGONYALEVES -1.
KOLBÁSSZAL ÉS KAPORRAL
VARGÁNYÁS-BURGONYALEVES -1.
KOLBÁSSZAL ÉS KAPORRAL
Hozzávalók:
50 dkg burgonya
30 dkg vargánya
10 dkg lángolt kolbász
1 fej vöröshagyma
1 kis csokor kapor
2 ek. liszt
őrölt bors
sertészsír
só
Egy fazékban sertészsírt olvasztunk; és ezen megfonnyasztjuk a kockázott vöröshagymát. A kolbász héját lehúzzuk (ezt úgy tudjuk könnyen elvégezni, hogy 5-10 percre hideg vízbe áztatjuk) és felkockázzuk; a hagyma közé dobjuk. Amikor a kolbász szépen kieresztette a színét hozzá adjuk a felkockázott burgonyát, majd a vargányát. Sózzuk, borsozzuk és felöntjük bő egy liter vízzel. Ha a burgonya megpuhult, beleszórjuk a aprított kaprot és két evőkanál lisztből készült rántással besűrítjük a levesünket és készre főzzük. Tálaláskor tejfölt és ecetet kínálhatunk hozzá.
TUDTAD? „A burgonya az egyik legolcsóbb és legkönnyebben hozzáférhető forrása a C-vitaminnak, amely alapvetően fontos az immunrendszer egészségének megőrzéséhez.”
TUDTAD? „A burgonya az egyik legolcsóbb és legkönnyebben hozzáférhető forrása a C-vitaminnak, amely alapvetően fontos az immunrendszer egészségének megőrzéséhez.”
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése