Egyszer egy igen nagy szakácstól, egy riport műsorban ezt hallottam.
-Tudod édesfiam, - mondta egyszrer mosolyogva édesanyám - amid van itthon abból mindent el lehet készíteni; de ami nincs, (vagy legalábbis úgy érzed) na, abból varázsolni lehet.
Ismerős a dolog? Hányszor érezzük azt, hogy semmi nincs itthon; pedig ha körülnéznénk egy picit jobban, mindig lehet abból a nincsből varázsolni :) Ezt tettem ma én is.
SÁRGARÉPALEVES, MARHAHÚSGOMBÓCCAL
Hozzávalók:
50 dkg sárgarépa
1 fej vöröshagyma
1 ek. kristálycukor
5-6 sz. egész bors
ételízesítő
őrölt kömény
só
eperlevél tészta
snidling
1 ek. kristálycukor
5-6 sz. egész bors
ételízesítő
őrölt kömény
só
eperlevél tészta
snidling
a gombóchoz
20 dkg főtt marhahús
3 db tojás
5-6 dkg zsemlemorzsa
só
A sárgarépát felkarikázzuk és egy kis zsiradékon elkezdjük megpirítani. Közben közé dobjuk az apróra vágott vöröshagymát. Amikor a sárgarépa már majd nem megpirult, hozzáadjuk a csapott evőkanál kristálycukrot és aranybarnára karamellizáljuk, majd felöntjük 1,2 l vízzel. Beízesítjük, felforraljuk, eperlevél tésztát adunk hozzá és puhára, készre főzzük.
A gombóchoz ledaráljuk a főtt marhahúst, hozzáütjük a tojásokat, megsózzuk és alaposan összekeverjük. Zsemlemorzsa hozzáadásával formázható, de nem túl kemény masszát készítünk. Vizes kézzel kis gombócokat formázunk és gyenge forrásban levő sós vízben kifőzzük. Tálaláskor a forró levesbe tesszük a gombócokat és apróra vágott snidlinggel megszórjuk.
20 dkg főtt marhahús
3 db tojás
5-6 dkg zsemlemorzsa
só
A sárgarépát felkarikázzuk és egy kis zsiradékon elkezdjük megpirítani. Közben közé dobjuk az apróra vágott vöröshagymát. Amikor a sárgarépa már majd nem megpirult, hozzáadjuk a csapott evőkanál kristálycukrot és aranybarnára karamellizáljuk, majd felöntjük 1,2 l vízzel. Beízesítjük, felforraljuk, eperlevél tésztát adunk hozzá és puhára, készre főzzük.
A gombóchoz ledaráljuk a főtt marhahúst, hozzáütjük a tojásokat, megsózzuk és alaposan összekeverjük. Zsemlemorzsa hozzáadásával formázható, de nem túl kemény masszát készítünk. Vizes kézzel kis gombócokat formázunk és gyenge forrásban levő sós vízben kifőzzük. Tálaláskor a forró levesbe tesszük a gombócokat és apróra vágott snidlinggel megszórjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése