Ismét egy receptversenyre neveztem be ezzel a tortámmal. Bár nem vagyok egy nagy sütemény sütögetős emberke de néha-néha jót tesz egy kis kihívás. Pláne, ha arra gondolok, hogy szerencsés esetben a Nagykörü-i lányok, asszonyok az én tortámat fogják sütni és kínálgatni hozzájuk özönlő vendégseregnek.
Egy kis csalogató;katt ide.
PIKÁNS CSERESZNYÉSTORTA
Hozzávalók:
a tésztához
6 db tojás
8 dkg porcukor
10 dkg liszt
1 db citrom
5 dkg kristálycukor
1 mk. szódabikarbóna
a töltelékhez:
50 dkg cseresznye
25 dkg mascarpone
20 dkg pikáns lekvár (meggy, hecsedli, ribiszke)
8 dkg kristálycukor
10-12 db babapiskóta
1 dl cseresznye pálinka
0,5 dl víz
fahéj
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a porcukorral simára keverjük,
hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, jól elkeverjük, majd a
lisztet és a szódabikarbónát is belekeverjük. A fehérjéket a
kristálycukorral kemény habbá verjük és az előbbi masszába forgatjuk,úgy
hogy a hab ne törjön össze. Egy 22 cm-s tortaformát kibélelünk
sütőpapírral, beleöntjük a tésztát és a piskótához hasonlatosan szépen
megsütjük.
Egy serpenyőben megkaramelizáljuk a kristálycukrot és egy
vékonyan kiolajozott sütőlapra, tepsire kiöntjük, amikor kihűlt és
megkeménykedett, feltörjük és két réteg sütőpapír közt, húsklopfolóval
apró darabokra törjük, majd a mascarpone-hoz keverjük.
A megsült és
már kihűlt tortát három felé vágjuk. Az alsó lapot megkenjük a
lekvár felével és rátesszük a második, középső lapot. Ezt megkenjük a
mascarpone-s krém felével és a négy felé vágott babapiskóta darabkákkal
szépen körbe rakjuk a szélén. A piskóták mellé szorosan cseresznye
szemeket teszünk és megint piskótát, ez után ismét cseresznye következik
és végül a közepére piskóta.
A pálinkát jól kiforraljuk a vízzel és
őrölt fahéjjal ízesítjük, ezzel a lével, egy ecset vagy kenőtoll
segítségével alaposan beitatgatjuk a piskóta darabkákat,
háromszor-négyszer, ha kell többször is végigmegyünk rajtuk. A maradék
levet, ha maradt, elkeverjük a lekvár másik feléve és rákenjük a
piskótadarabkákra illetve a cseresznyeszemekre, tehát lezárjuk ezt a
réteget. Az utolsó lapot is rátesszük, és a tetejét szépen kirakjuk
félbevágott cseresznyékkel. A szélét bekenjük a maradék mascarpone
krémmel, a tetejét pedig piros tortazselével beöntjük, lefényezzük.
(Maradni fog annyi zselé, hogy ügyesen a szélét is lefényezhetjük.)
Egy kis csalogató;katt ide.
Hozzávalók:
a tésztához
6 db tojás
8 dkg porcukor
10 dkg liszt
1 db citrom
5 dkg kristálycukor
1 mk. szódabikarbóna
a töltelékhez:
50 dkg cseresznye
25 dkg mascarpone
20 dkg pikáns lekvár (meggy, hecsedli, ribiszke)
8 dkg kristálycukor
10-12 db babapiskóta
1 dl cseresznye pálinka
0,5 dl víz
fahéj
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a porcukorral simára keverjük, hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, jól elkeverjük, majd a lisztet és a szódabikarbónát is belekeverjük. A fehérjéket a kristálycukorral kemény habbá verjük és az előbbi masszába forgatjuk,úgy hogy a hab ne törjön össze. Egy 22 cm-s tortaformát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát és a piskótához hasonlatosan szépen megsütjük.
Egy serpenyőben megkaramelizáljuk a kristálycukrot és egy vékonyan kiolajozott sütőlapra, tepsire kiöntjük, amikor kihűlt és megkeménykedett, feltörjük és két réteg sütőpapír közt, húsklopfolóval apró darabokra törjük, majd a mascarpone-hoz keverjük.
A megsült és már kihűlt tortát három felé vágjuk. Az alsó lapot megkenjük a lekvár felével és rátesszük a második, középső lapot. Ezt megkenjük a mascarpone-s krém felével és a négy felé vágott babapiskóta darabkákkal szépen körbe rakjuk a szélén. A piskóták mellé szorosan cseresznye szemeket teszünk és megint piskótát, ez után ismét cseresznye következik és végül a közepére piskóta.
A pálinkát jól kiforraljuk a vízzel és őrölt fahéjjal ízesítjük, ezzel a lével, egy ecset vagy kenőtoll segítségével alaposan beitatgatjuk a piskóta darabkákat, háromszor-négyszer, ha kell többször is végigmegyünk rajtuk. A maradék levet, ha maradt, elkeverjük a lekvár másik feléve és rákenjük a piskótadarabkákra illetve a cseresznyeszemekre, tehát lezárjuk ezt a réteget. Az utolsó lapot is rátesszük, és a tetejét szépen kirakjuk félbevágott cseresznyékkel. A szélét bekenjük a maradék mascarpone krémmel, a tetejét pedig piros tortazselével beöntjük, lefényezzük. (Maradni fog annyi zselé, hogy ügyesen a szélét is lefényezhetjük.)
Hű, ezt szívesen megkóstolnám!
VálaszTörlés