Egyébként a tökről, a legjobb dolog amit el lehet mondani az az, hogy kiemelkedően magas a rostanyag tartalma és biológiailag tiszta víz található benne.
Cukorbetegeknek ajánlott a nyers tök fogyasztása, mert a tökben lévő só és szerves nátrium a vérbe felszívódik és csökkenti a vércukorszintet.
A népi gyógyászat kimerültségre, gyermekkori nyugtalanságra, az emésztés javítására, de még napszúrás esetén is használja.
A népi gyógyászat kimerültségre, gyermekkori nyugtalanságra, az emésztés javítására, de még napszúrás esetén is használja.
A tökmagliszt nagy mennyiségű E-vitamintartalma miatt is jelentős, ami
segít kivédeni az érfal betegségeit, a szív- és az agyműködésre is
jótékonyan hat, valamint rendszeresen fogyasztva a meddőségi tüneteket
is javíthatja mind a férfiak, mind a nők esetében.
PÁRIZSI TÖK, ZÖLDBEN
Hozzávalók:
60 dkg zsenge főzőtök
2 db tojás
1 dl tej
5 dkg tökmagliszt
2 tk. ecetes torma
2-3 dkg tökmag
liszt
só
A tököt nem túl vastag szeletekre daraboljuk és besózzuk, 30 percig állni hagyjuk, hogy egy kicsit kinedvezzen és egy picikét puhuljon. A tojásokat elhabarjuk a tejjel, majd hozzáadjuk a tökmaglisztet és a tormát, megsózzuk. A tökmagot éles késsel felaprítjuk és a masszához keverjük. A tökdarabkákat jól leitatjuk, leszárítjuk és sima lisztbe forgatjuk őket, ezután pedig a tökmaglisztes masszába mártva forró olajban, de lassan kisütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése