A múltkor, mondhatnám a minap hivatalos voltam egy szülinapi összejövetelre.
Ilyen esetekben többünkben megfogalmazódik a klasszikus kérdés: Jajj, mit vigyek...
Aztán arra gondoltam, hogy sütök valami fincsi süteményt; igen ám, de milyent? Csokisat? Vaníliásat? Citromosat? Málnásat? ViaSat? Igazándiból valami szezonális(sat) kellene pl. kókuszosat, a kókuszreszeléknek mindig szezonja van... nem? 😁
Na de hoppá-hoppá! a disznóölésnek van szezonja, tehát töpörtyűs!
Igen ám, de a töpörtyűt valaki kiette a hűtőből vacsora és reggeli között 😲
Hát akkor marad a zsír.
...és megent rá kellett jönnöm: Legjobb sütemény a pogácsa!
ZSÍROS POGÁCSA
EGY KIS KÖMÉNNYEL
Hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg hideg
zsír
1 p. tejföl
(175g)
1 db tojás
2,5 dkg
élesztő
0,5 dl tej
őrölt és
egész kömény
só
-csak a színe miatt egy egész kevés fűszerpaprika, mondjuk fél kávés kanálnyi 😉
só
-csak a színe miatt egy egész kevés fűszerpaprika, mondjuk fél kávés kanálnyi 😉
A tejfölből
kiveszünk és félre teszünk egy gyenge, csapott kanálnyit.
A liszttel
elmorzsoljuk zsírt, megsózzuk, őrölt köménnyel ízesítjük, és inkább csak a színe miatt egy picike fűszerpaprikát is szórhatunk bele, hozzáadjuk a tejfölt, a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját és összegyúrjuk.
– A
félretett tejfölt a tojásfehérjével jól kikeverjük (pár csepp tejjel
lazíthatjuk) és ezzel fogjuk megkenni a tetejét. -
Langyos
helyen legalább egy órát kelesztjük a tésztánkat.
Ezután kinyújtjuk majd balról jobbra, fentről le és lentről fel, (oda s vissza) meghajtogatjuk.
Legalább fél
órát pihentetjük és ezt a hajtogatós műveletet még egyszer megismételjük.
A sütőt bemelegítjük
200 fokra.
A tésztánkat
kinyújtjuk, a tetejét bevagdossuk, kiszaggatjuk, belepakoljuk egy tepsibe (én tettem
alá sütőpapírt), lekenjük a tejfölös tojásfehérjével, megszórjuk egész
köménnyel és az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szépen megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése