VAJAS
POGÁCSA
FEKETE SZEZÁMMAGGAL
Hozzávalók:
50 dkg liszt
20+5 dkg
puha vaj
3 dkg
élesztő
1 db tojás
1,5 dl tej
1 p. tejföl (175g)
1 ek.
porcukor
só
fekete
szezámmag
A tojást
szétválasztjuk.
A tejfölből
egy evőkanálnyit félreveszünk.
Az élesztőt kézmeleg,
porcukros tejben felfuttatjuk.
A lisztet
átszitáljuk, megsózzuk, majd hozzáadjuk a 20 deka puha vajat, a tojássárgát, a
tejfölt, és a felfuttatott élesztőt, aztán alaposan összegyúrjuk, bedagasztjuk.
( A tészta,
nagyon finom, lágy, ezért a gyúrást, az elején egy erősebb keverőlapáttal
kezdtem és amikor már összeállt, akkor váltottam kézi gyúrásra.)
15-20 perc pihentetés
után ujjnyi vastagra kinyújtjuk, megkenjük az 5 deka puha vajjal, megszórjuk egy
teáskanálnyi fekete szezámmaggal, és lentről – felfelé, illetve jobbról –
ballra szépen
meghajtogatjuk.
20 perc
pihentetés után ezt a hajtogatást még egyszer megismételjük, és langyos helyen,
letakarva, megkelesztjük.
Amikor a
tésztánk, kb. duplájára kelt, kinyújtjuk, a tetejét bevagossuk, kiszaggatjuk, tepsibe
pakoljuk, a félretett tejfölt és a tojásfehérjét összekeverjük és a
pogácsáinkat megkenegetjük vele aztán fekete szezámmaggal megszórjuk.
Előmelegített
sütőben 200 fokon kb.20 perc alatt megsütjük.
-Ismét
elmondom: ez egy nagyon lágy tészta, tehát gyúrás, dagasztás közben, ha kell, a
kezünket lisztezzük akár többször is, és ne a tésztára szórjuk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése