TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2019. június 3., hétfő

Pogácsa és vaj avagy Azok a fekete szemek

Ma ismét sütiztem 😁













VAJAS POGÁCSA
   FEKETE SZEZÁMMAGGAL
Hozzávalók:
50 dkg liszt
20+5 dkg puha vaj
3 dkg élesztő
1 db tojás
1,5 dl tej
1 p. tejföl (175g)
1 ek. porcukor
fekete szezámmag
A tojást szétválasztjuk.
A tejfölből egy evőkanálnyit félreveszünk.
Az élesztőt kézmeleg, porcukros tejben felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk, megsózzuk, majd hozzáadjuk a 20 deka puha vajat, a tojássárgát, a tejfölt, és a felfuttatott élesztőt, aztán alaposan összegyúrjuk, bedagasztjuk.
( A tészta, nagyon finom, lágy, ezért a gyúrást, az elején egy erősebb keverőlapáttal kezdtem és amikor már összeállt, akkor váltottam kézi gyúrásra.)
15-20 perc pihentetés után ujjnyi vastagra kinyújtjuk, megkenjük az 5 deka puha vajjal, megszórjuk egy teáskanálnyi fekete szezámmaggal, és lentről – felfelé, illetve jobbról – ballra szépen
meghajtogatjuk.
20 perc pihentetés után ezt a hajtogatást még egyszer megismételjük, és langyos helyen, letakarva, megkelesztjük.
Amikor a tésztánk, kb. duplájára kelt, kinyújtjuk, a tetejét bevagossuk, kiszaggatjuk, tepsibe pakoljuk, a félretett tejfölt és a tojásfehérjét összekeverjük és a pogácsáinkat megkenegetjük vele aztán fekete szezámmaggal megszórjuk.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb.20 perc alatt megsütjük.
-Ismét elmondom: ez egy nagyon lágy tészta, tehát gyúrás, dagasztás közben, ha kell, a kezünket lisztezzük akár többször is, és ne a tésztára szórjuk!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése