TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2015. augusztus 13., csütörtök

Zúza és tárkony

Tegnapelőtt ugyibár a zúzapörköltet, elevenítettem fel, illetve ajánlottam figyelmetekbe. Ma egy olyan ötlettel traktállak bennetek, amit mindenki ismer, mindenki hallott róla, de ha arra kerül a sor, mégsem „meri” ügyesen elhasználni: A maradékot. (persze ha van)
Igen, tudom, van ahol ez nem egyszerű dolog, mert (ezt sajnos nem tudom szebben mondani) kicsit finnyás a család, és megszólják a háziasszonyt, ha...
-Tegnap (vagy épp tegnapelőtt) is ez volt!-
Ha jobban megfigyeljük, azért csak bizonyos ételeknél van ám ez így. 
Például: jaj, ma is zúza; jajj, ma is káposzta; jajj, ma is bab; jajj, ma is akármi...
Azt viszont, hogy :jajj, ma is hús....- azt valamiért, kevesebbet vagy inkább egyáltalán nem lehet hallani. 
Na, de nem akarok jobban elkanyarodni a mi ügyünktől, a zúzapöritől, aminek a maradékából is könnyen elkészíthető ez a kis pompás tápláló leves; természetesem frissen is főzhetjük a zúzapörit.
Mondhatnám, az alap ugyan az.














TÁRKONYOS ZÚZALEVES, TEJFÖLÖSEN
Hozzávalók:
60 dkg csirkezúza
80 dkg burgonya
2 szál sárgarépa
2 nagy fej vöröshagyma
4+1 ger. fokhagyma
30 dkg paprika
20 dkg paradicsom
1 p. tejöl
2 db babérlevél
fűszerpaprika
tárkony
kömény
liszt
bors, só
Tehát, elkészítünk egy jó kis >>> Zúzapörköltet... <<<
...közben megtisztítjuk a burgonyát és a sárgarépát, feldaraboljuk, aztán ahogy a zúza puhul hozzáadjuk őket, felöntjük vízzel, tárkonnyal ízesítjük és a végén tejfölös habarással besűrítjük és készre főzzük.
Ennyi.
...és ahogy fent említettem, maradék zúzapöriből is készíthetjük, szerencsénkre a zúza, bírja a főzést. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése