TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2015. augusztus 4., kedd

Chili és füst avagy Ha vagy, legyél, s egyél

Mivel azt a elmúlt hetekben megígértem; és most közkincsé teszem; jöjjék, tehát az én Chili-m ami sertéshússal készül, a lehető legegyszerűbb módon.
Ezt azért még ide írom: a fahéj nem egy édes fűszer, csak a zamata miatt, a leginkább desszertekhez szoktuk meg.  
Ma már világ számos konyhája, alkalmazza ezt a titkos, kis pikantériát, stb...
Aki nem hiszi, járjon utána! Pl.: kóstolja meg, és ha édes, akkor nyert :) 














CHILI, CSÜLÖKKEL
Hozzávalók:
1 db nyers füstölt csülök 
30 dkg sertés darált hús
15 dkg csípős parasztkolbász (puhább)
1 fej vöröshagyma
5 ger. fokhagyma
2 szál szárzeller
2 db kápia paprika
2 dob. vörösbab konzerv (1/400g)
1 db kukorica konzerv (200g)
1 tk. koriandermag
1 tk. őrölt fahéj
friss chili  (de jó az őrölt, vagy a pehely is)
olívaolaj
A füstölt csülköt kicsontozzuk és felkockázzuk.
(Mások ízlésének tiszteletben tartásával, a csülök  bőrét leszedhetjük, de azért főzzük bele ételbe, s majd egy könnyed mozdulattal kikaphatjuk. )
A vöröshagymát, felaprítjuk, olívaolajon aranybarnára pirítjuk, rászórjuk a  csülökkockákat, pár perc elteltével a darálthús is hozzáadjuk, közben a szárzellert aprókockákra daraboljuk és ezt is hozzáadjuk, aztán felöntjük annyi vízzel ami épp ellepi egyszer felforrljuk.
Ez idő alatt egy mozsárban, durvára, összezúzzuk a koriandermagot.
Aztán jöhet az ízesítés amit fahéjjal, a korianderrel, zúzott vagy aprított fokhagymával, és sóval végzünk el, majd pörkölt módján vízzel felöntögetve puhára főzzük.   
Amikor már szépen megpuhul a csülök, hozzáborítjuk a babot és a kukoricát (a konzervek levét csak egyszerűen leöntjük, nem fontos nagyon leöblíteni, de akinek úgy szimpatikusabb, az tegye meg; sőt és akár a leve is mehet az ételbe) közben a kápiát is kis kockákra vágjuk, ezt is beleszórjuk és csak most ízesítjük a chilivel (kedvünkre).
Ezután még egy jó 10-15 percig főzzük, rotyogtatjuk, és az utolsó egy-két percben beleszórjuk a felaprított, csípős kolbászt is; és ha már egyszer chili, akkor feltétlen forrón tálaljuk;  finom, friss, ropogó héjú kenyérfélével kínáljuk.      








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése