TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2015. augusztus 25., kedd

Rókagomba és kolbász azaz Ismét egy titkos fűszer

Úgy érzem a héten és még talán a jövő héten is dúskálni fogunk a rókagombában (vagy ahogy felénk nevezik, nyulica). 
Az ügyes emberek már reggel korán felszedik az erdőben, a pompás, kis megbúvó gombákat (vagy ahogy én nevezem, az erdők igazi koronáját).
A még ügyesebb emberkék, pedig kicsit később, de nekik még korán, kisétálnak urasan a piacra és derékmagasságban válogathatnak kedvükre a sok finomság között (vagy ahogy én mondom, a lustaságnak és a kényelemnek is meg van az ára).
A nyulicát nem szokás túlzottan apróra vágni, hogy a szép formája is érvényesüljön; de (ahogy mi szoktuk a Mamikámmal) paprikáshoz, tejfölöshöz, mégis kicsit apróbbra daraboljuk és csak egynehány  „nagyobb” darabka kerül bele a utolsó 5 percben. 
Ja! természetesen kanállal, nokedlivel és a fincsi sűrű szaftjával falatozzuk ;) 
A másik ügy!
Mostanában öléggé rákaptam a kolbászra és abból is a jófajta lángoltra.
Akinek jó az emlékezőkéje, az már találkozott, nem is egy, olyan ŐrültenJóÉtellel, ahol a kolbászt „titkos” ízesítőként alkalmaztam, most is így lesz. 
Azt viszont fontosnak tartom elmondani illetve kiemelni, hogy valóban, csak a jó minőségű kolbász felel meg ilyen célokra! Ebbe jobban nem is mennék bele, úgyis tudjuk mire gondolok.
Szóval:














TEJFÖLÖS RÓKAGOMBA (NYULICA), 
   KOLBÁSZ ÉS KAKUKKFŰ ÍZESÍTÉSSEL
Hozzávalók:
35-40 dkg rókagomba
5 dkg lángolt kolbász
1 nagy fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
1 p. tejföl
2-3 ek. liszt
kakukkfű
őrölt kömény
bors, só
A rókagombát megtisztítjuk, eldaraboljuk. 
A vöröshagymát felaprítjuk és egy kevéske zsiradékon üvegesre pirítjuk.
A kolbászt olyan apróra „szecskázzuk” amilyenre csak tudjuk, majd hozzáadjuk a hagymához. Pár pillanat múlva, amikor már szépen kiadta a színét, beleszórjuk a gombát és a zúzott fokhagymát 1-2 percig, így együtt pirítjuk még, (ügyelve arra,hogy a fokhagyma meg ne égjen) aztán sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel és picike köménnyel ízesítjük. Ezután felöntjük annyi vízzel ami épp ellepi és 15 percig, pörkölt módjára főzzük.
A tejfölből és a lisztből habarást készítünk és a fincsi gombánkat besűrítjük vele; utóízesítjük, készre főzzük. Amennyiben friss kakukkfűvel dolgozunk, a végén illetve a végén is szórhatunk belel egy kicsit ;)
Mert úgy az igazi, galuskával vagy nokedlivel tálaljuk ;) ha-ha


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése