Úgy érzem a héten és még talán a jövő héten is dúskálni fogunk a rókagombában (vagy ahogy felénk nevezik, nyulica).
Az ügyes emberek már reggel korán felszedik az erdőben, a pompás, kis megbúvó gombákat (vagy ahogy én nevezem, az erdők igazi koronáját).
A még ügyesebb emberkék, pedig kicsit később, de nekik még korán, kisétálnak urasan a piacra és derékmagasságban válogathatnak kedvükre a sok finomság között (vagy ahogy én mondom, a lustaságnak és a kényelemnek is meg van az ára).
A nyulicát nem szokás túlzottan apróra vágni, hogy a szép formája is érvényesüljön; de (ahogy mi szoktuk a Mamikámmal) paprikáshoz, tejfölöshöz, mégis kicsit apróbbra daraboljuk és csak egynehány „nagyobb” darabka kerül bele a utolsó 5 percben.
Ja! természetesen kanállal, nokedlivel és a fincsi sűrű szaftjával falatozzuk ;)
Ja! természetesen kanállal, nokedlivel és a fincsi sűrű szaftjával falatozzuk ;)
A másik ügy!
Mostanában öléggé rákaptam a kolbászra és abból is a jófajta lángoltra.
Akinek jó az emlékezőkéje, az már találkozott, nem is egy, olyan ŐrültenJóÉtellel, ahol a kolbászt „titkos” ízesítőként alkalmaztam, most is így lesz.
Azt viszont fontosnak tartom elmondani illetve kiemelni, hogy valóban, csak a jó minőségű kolbász felel meg ilyen célokra! Ebbe jobban nem is mennék bele, úgyis tudjuk mire gondolok.
Azt viszont fontosnak tartom elmondani illetve kiemelni, hogy valóban, csak a jó minőségű kolbász felel meg ilyen célokra! Ebbe jobban nem is mennék bele, úgyis tudjuk mire gondolok.
TEJFÖLÖS RÓKAGOMBA (NYULICA),
KOLBÁSZ ÉS KAKUKKFŰ ÍZESÍTÉSSEL
Hozzávalók:
35-40 dkg rókagomba
5 dkg lángolt kolbász
1 nagy fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
1 p. tejföl
2-3 ek. liszt
kakukkfű
őrölt kömény
bors, só
A rókagombát megtisztítjuk, eldaraboljuk.
A vöröshagymát felaprítjuk és egy kevéske zsiradékon üvegesre pirítjuk.
A kolbászt olyan apróra „szecskázzuk” amilyenre csak tudjuk, majd hozzáadjuk a hagymához. Pár pillanat múlva, amikor már szépen kiadta a színét, beleszórjuk a gombát és a zúzott fokhagymát 1-2 percig, így együtt pirítjuk még, (ügyelve arra,hogy a fokhagyma meg ne égjen) aztán sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel és picike köménnyel ízesítjük. Ezután felöntjük annyi vízzel ami épp ellepi és 15 percig, pörkölt módjára főzzük.
A tejfölből és a lisztből habarást készítünk és a fincsi gombánkat besűrítjük vele; utóízesítjük, készre főzzük. Amennyiben friss kakukkfűvel dolgozunk, a végén illetve a végén is szórhatunk belel egy kicsit ;)
Mert úgy az igazi, galuskával vagy nokedlivel tálaljuk ;) ha-ha
1 nagy fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
1 p. tejföl
2-3 ek. liszt
kakukkfű
őrölt kömény
bors, só
A rókagombát megtisztítjuk, eldaraboljuk.
A vöröshagymát felaprítjuk és egy kevéske zsiradékon üvegesre pirítjuk.
A kolbászt olyan apróra „szecskázzuk” amilyenre csak tudjuk, majd hozzáadjuk a hagymához. Pár pillanat múlva, amikor már szépen kiadta a színét, beleszórjuk a gombát és a zúzott fokhagymát 1-2 percig, így együtt pirítjuk még, (ügyelve arra,hogy a fokhagyma meg ne égjen) aztán sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel és picike köménnyel ízesítjük. Ezután felöntjük annyi vízzel ami épp ellepi és 15 percig, pörkölt módjára főzzük.
A tejfölből és a lisztből habarást készítünk és a fincsi gombánkat besűrítjük vele; utóízesítjük, készre főzzük. Amennyiben friss kakukkfűvel dolgozunk, a végén illetve a végén is szórhatunk belel egy kicsit ;)
Mert úgy az igazi, galuskával vagy nokedlivel tálaljuk ;) ha-ha
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése