TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. május 8., szerda

Ugye már hal lottad

Igen hallottuk; mégis úgy érzem nem baj, hogy ha többször halljuk, mert a hal fogyasztással hozzájárulunk az egészségünk fenntartásához, sőt...
A hal tökéletes forrása a zsírban oldódó vitaminoknak, elsősorban az A-, és D-vitaminnak, melyek segítségével szervezetünk képes semlegesíteni a szabad-gyököket és növelni a különböző betegségekkel szembeni ellenálló képességet.
A halakban található omega-3 zsírsavak amellett, hogy segítenek az agysejtek „szabályos” működésében, ezáltal segítik a stresszmegoldó képességünket, még rengeteg kedvező hatással rendelkeznek. Például: mérsékelik a magas vérnyomást, gyulladás csökkentők és csökkentik vérünkben az ér-, és szívbetegségekért felelős koleszterint.
Egy '80-es évek végén végzett kutatás szerint, azok akik hetente legalább egyszer (jobb esetben többször) fogyasztottak tengeri halat, azok között 52%-kal kevesebb volt a szívhalál előfordulása, szemben azokkal akik csak havonta egyszer iktatták be étrendjükbe.
A halfogyasztást illetőleg a csúcstartó Izland; ők átlagosan évi 90 kiló halat is képesek „felzabálni”. Az uniós átlag 20 kiló körül mozog, (most figyelj!) Magyarország az évi 3-4 kilójával próbál felzárkózni a sor végéhez :( és ennek 35-40%-a a karácsonyi ünnepek esik. 
Érdekes és mindenképp megszívlelendő; a közelmúltban hét országban, közel 15 ezer idős korú emberen elvégzett felmérés alapján, a rendszeresen halat fogyasztóknál kisebb volt a szellemi leépülés kockázata.














ZAMATOS PÜRÉLEVES, 
       TORMÁVAL ÉS HALFILÉVEL
Hozzávalók: 
40 dkg halfilé (minőségi)
70 dkg burgonya
25 dkg zeller
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 ek. ecetes torma
5 dkg vaj
bors, só
A vöröshagymát felkockázzuk, a vajon aranysárgára pirítjuk és hozzáadjuk a felkockázott burgonyát és zellert, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük kb.:1,2 l vízzel, puhára főzzük. Közben a halfiléket kis kockákra daraboljuk, sózzuk, borsozzuk, félretesszük. Amikor megpuhult a burgonya és a zeller, hozzákavarjuk a tormát és szép simára turmixoljuk, igény szerint hígíthatjuk. Visszarakjuk a tűzre, beleszórjuk a halkockákat és gyenge lángon 10 percig forraljuk, készre főzzük, közben bele-belekeverünk, nehogy lekapja az alját.
Csak 1 tipp: friss kaporral és pár csepp citromlével pikánsabbá tehetjük levesünket.  
Tudtad? „...a D-vitamin főleg a napfényből származik, az erős csontokhoz és a fogakhoz szükséges.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése