TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. május 10., péntek

Édes és fűszeres

A régi szakácskönyvekben rengeteg fűszernövényről olvashatunk, ennek oka hogy a fűszernövények egyben gyógynövények is. Ezt ma már egyre többen tudjuk és okosan alkalmazzuk is (remélem). A következő receptem kapcsán az édesköményt emelném ki.
Az édesköményt amely az egyik legjobb puffadás és erjedésgátló gyógynövényünk.
A magyar gasztronómia ánizskapor, olasz kapor, római kapor és még bécsi kapor néven is említi ezt a pompás, aromás, illatos, ánizsos, ízében talán enyhén csípős felé hajló növényt.
Kalóriatartalma alacsony, és tetemes vas tartalma valamint C-, A-vitamint és folsavat is tartalmaz.
Az édesköményteát gyomorbántalmak enyhítésére, görcsoldásra használjuk, és menstruációs zavarok esetén is alkalmazhatjuk, de emellett vesetisztító illetve vízhajtó hatása is ismert.
Az édesköményt eleinte a rómaiak használták nagy szeretettel, elsősorban gyógynövényként, de a görögök és a kínaiak is ismerték. Mára már világszerte szépen elterjedt, termesztik és szinte minden nemzet konyhájában előkelő helyet foglal el.
Egyes Indiai éttermekben pirított édesköményt vagy ánizst szolgálnak fel az étkezések után, az emésztés serkentésére és a száj illatosításra.















KRÉMES LINGUIENE, 
      ÉDESKÖMÉNNYEL, SONKÁVAL ÉS DIÓVAL
Hozzávalók:
35 dkg linguiene (vékony metélt)
2 db édesköny (kb.: 50 dkg)
20 dkg főtt, füstölt sonka (nagyon jó hozzá a csülök is)
15-20 dkg mascarpone vagy natúr krémsajt
5 dkg dió
bors, só 
A tésztát kifőzzük. 
Közben az édesköményt vékonyan felszeleteljük és olívaolajon megpároljuk, sózzuk, borsozzuk; ezalatt a sonkát felcsíkozzuk vagy (sokkal nagyobb élvezet) kézzel rusztikus darabokra cincáljuk ;). Amikor a édeskömény kellően megpuhult közé szórjuk a sonkát és a durvára tört diót, összeforgatjuk, piríthatjuk is, de vigyázva, hogy a dió meg ne égjen, keseredjen, majd belekanalazzuk a mascarpone-t és összemelegítjük, igény szerint a tészta főzővizével hígíthatjuk. A kifőtt tésztát beleforgatjuk; forrón tálaljuk és az édeskömény kapor szerű levelével megszórjuk.
TUDTAD? „A folsav (folát) egy olyan B-vitamin, amely az ivarszervek egészségéhez és a sejtosztódáshoz szükséges; segít megőrizni a vérsejtek egészségét.”      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése