TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. május 16., csütörtök

Idő van

Bármit is akartunk csinálni... először is tegyük fel a beáztatott csicseriborsót főzni!
Meg van oké! 

Most lesz egy kis időnk; nyugodtan menjünk el kirándulni vagy olvassunk el a „Bűn és bűnhődést”, esetleg nézzük meg valamelyik klasszikus trilógia 4.-5. részét. Amennyiben egyiket sem választanánk nézzünk utána mi is az a csicseriborsó.
A csicseriborsó nagyjából 8000 éves múltra tekint vissza.
Elsősorban és kiemelkedően Kis-Ázsiát tekinthetjük az őshazájának, ahonnan Indiába és a Földközi-tenger térségébe vándorolt, de Közép-Amerikában is fellelhető.  
Az elnevezését (pontosabban nem is a növénynek, hanem...) illetőleg találtam egy érdekességet. A mai csicseriborsó, a vadon termő ciceri reticulatum-ból fejlődött ki, ahol is a cicer, borsót jelent; Cicero feltehetően az orrán ékeskedő borsó alakú bibircsókról kapta nevét.
A csicseriborsó rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a vér koleszterinszintjét és ezáltal csökken az esélye a szív-, és érrendszeri betegségeknek.
Egyes kutatások szerint csökkenti a vércukorszint emelkedését, tehát ajánlott cukorbetegeknek is.
Alacsony a zsírtartalma, ugyanakkor magas a rost-, és fehérjetartalma, s így a fogyókúrába is jól beilleszthető.
A legnagyobb termelő ország India és talán az ő konyhájukban találkozunk vele a leggyakrabban, de szorosan felzárkózva ott van Irán, Pakisztán és Törökország is. Magyarországon... hát, mondjuk azt, hogy van.

Nézzük meg a csicseriborsót..., még mindig van időnk.

A csicserborsóból készült ételek egyik (bevállalom, lesz ami lesz) legnépszerűbb sztárja Humus azaz a csicseriborsókrém.
A Humus, alapja a leturmixolt nagyon puhára főzött csicseriborsó (az igazsághoz tartozik, hogy ha van lehetőségük rá, inkább vásároljunk konzervet, mert azt sokkal simábbra lehet pürésíteni). A másik klasszikus hozzávaló a Tahini ami nem más mint a szezámkrém (elvileg otthon is elkészíthető...). Ezeken kívül és után rengeteg módon lehet ízesíteni; citrom, paprika, chili, fokhagyma, koriander, olajbogyó..., de ez csak pár dolog a megszokottak közül; keressünk rá vagy alkossuk meg a saját ízesésünket. A humust, szerintem a legjobban „vendégváró”-ként kínálhatjuk, jól lehűtve, hűtött, keményebb zöldség falatokkal, csíkokkal amivel tudjuk mártogatni vagy pirítóssal esetleg naan kenyérrel, pitával, ugyanakkor zöldség-, hús-golyókhoz, grillezett finomságok mellé is tálalhatjuk. A magam kényeztetése érdekében, én füstölt hallal is ki szoktam egészíteni.
A golyókról jut eszembe, a Falafel nem más mint csicseriborsó (alapú) golyó, forró zsiradékban kisütve.

Na, kérem! Sajnos magamfajta kisvárosban, a sarki bótban nem lehet Tahinit kapni :( és még a multinál sem, mint azt említettem elkészíthetjük (a szezámmagot piríthatjuk-poríthatjuk-keverhetjük), de a magamfajta kisvárosi ember, lusta ehhez, tehát át kellet hidalnom valahogy ezt a „problémát” is, és megálltam félúton. 













CITROMOS CSICSERIBORSÓKRÉM, PARADICSOMMAL 
Hozzávalók:
20 dkg csicseriborsó
20 dkg paradicsom - ez kb.: 2db, 10 dekás ;)
1/2 citrom leve és reszelt héja
2 ek. olívaolaj
3 ek. szezámmag
2 db babérlevél
3 db zsályalevél

A csicseriborsót legalább fél napra beáztatjuk, majd jól leöblítve sós vízben, amit babérlevéllel és zsályával ízesítettünk, nagyon puhára főzünk, leszűrjük, a főzővízéből tegyünk félre egy keveset. Közben a szezámmagot szárazon megpirítjuk (ha magvakat pirítunk, ajánlatos a „folytonos” kevergetés, rázogatás és ahogy elérte a kívánt színt egyből kiborítani egy hideg tálba, mert a serpenyő melegétől még tovább pirulhat, megéghet). 
A paradicsom belső, lédús részét eltávolítjuk; a húsát pedig apró kockákra vágjuk (a héj eltávolítása fakultatív).
A jól megpuhult csicseriborsót botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük, közben hozzáadjuk az olívaolajat és a citromlevet, igény szerint a főzőlével hígíthatjuk.
Az így kapott krémhez keverjük a szezámmagot, a paradicsomot és a reszelt citromhéjat. Jól lehűtve kínáljuk.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése