Ma már, és szerencsére egyre gyakrabban és egyre több helyen juthatunk hozzá a szárzellerhez. Szárzeller, szerintem ez a legjobb magyar elnevezése vagy legalábbis nekem ez tetszik a legjobban. Mert ezt a zellerfajtát hívják: angol zellernek, zeller szárnak, és halványító zellernek is. Itt jegyzem meg a halványító elnevezés, bár elfogadott, de igazándiból hibás; ha szabályosan szeretnénk mondani akkor a halványított zellert kellene használnunk. Ennek egyszerű magyarázata az, hogy ezt a zellerfélét, melynek a gumórésze a szó szoros értelmében dobható, értéktelen, tehát a száráért (nem véletlen a név) termesztik. Annak érdekében, hogy a szár erősödjön, világos maradjon az úgynevezett feltöltést (növekedés során folyamatosan földel töltik fel), árnyékolást alkalmazzák, csakúgy mint a spárgánál.
A szárzellerről még annyit érdemes tudni, erős vízhajtó hatással rendelkezik, de a vesebetegek diétájában nem ajánlott az alkalmazása. Jól alkalmazható a fogyókúrás étkezésben, csökkenti az étvágyat, segít leküzdeni a szénhidrát utáni vágyat és 10 dkg-ban csak 14 kcal van.
A szárzellerről még annyit érdemes tudni, erős vízhajtó hatással rendelkezik, de a vesebetegek diétájában nem ajánlott az alkalmazása. Jól alkalmazható a fogyókúrás étkezésben, csökkenti az étvágyat, segít leküzdeni a szénhidrát utáni vágyat és 10 dkg-ban csak 14 kcal van.
PULYKARAGU LEVES, SZÁRZELLERREL
Hozzávalók:
1 db szárzeller
40 dkg pulykamell
5 ger. fokhagyma
5 ger. fokhagyma
1 p. tejföl
1 dl. fehérbor
1 cs.petrezselyemzöld
2 ek. kristálycukor
2 ek. étkezésikeményítő
olívaolaj
bors, só
A felkockázott pulykahúst olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a vékonyra darabolt zellert és a felcsíkozott fokhagymát. Kicsit összefonnyasztjuk, vigyázva arra, hogy a fokhagyma meg ne égjen, sózzuk, borsozzuk és felöntjük vízzel (kb.:1,2 liter). A levesünket 20-25 percig főzzük, közben a két evőkanál cukrot egy serpenyőben megkaramellizáljuk és felöntve a fehérborral jól kiforraljuk, aztán a leveshez öntjük. Az étkezési keményítőből és a tejfölből habarást készítünk, hőkiegyenlítést végzünk a forró lével és a levesünket besűrítjük. Tálaláskor egy csokor, durvára vágott petrezselyemzölddel dúsítjuk, aromásítjuk ezt diétásnak is mondható levest.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése