TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2012. június 8., péntek

Nem is halványít

Ma már, és szerencsére egyre gyakrabban és egyre több helyen juthatunk hozzá a szárzellerhez. Szárzeller, szerintem ez a legjobb magyar elnevezése vagy legalábbis nekem ez tetszik a legjobban. Mert ezt a zellerfajtát hívják: angol zellernek, zeller szárnak, és halványító zellernek is. Itt jegyzem meg a halványító elnevezés, bár elfogadott, de igazándiból hibás; ha szabályosan szeretnénk mondani akkor a halványított zellert kellene használnunk. Ennek egyszerű magyarázata az, hogy ezt a zellerfélét, melynek a gumórésze a szó szoros értelmében dobható, értéktelen, tehát a száráért (nem véletlen a név) termesztik. Annak érdekében, hogy a szár erősödjön, világos maradjon az úgynevezett feltöltést (növekedés során folyamatosan földel töltik fel), árnyékolást alkalmazzák, csakúgy mint a spárgánál. 
A szárzellerről még annyit érdemes tudni, erős vízhajtó hatással rendelkezik, de a vesebetegek diétájában nem ajánlott az alkalmazása. Jól alkalmazható a fogyókúrás étkezésben, csökkenti az étvágyat, segít leküzdeni a szénhidrát utáni vágyat és 10 dkg-ban csak 14 kcal van.


 











PULYKARAGU LEVES, SZÁRZELLERREL
Hozzávalók:
1 db szárzeller
40 dkg pulykamell
5 ger. fokhagyma 
1 p. tejföl
1 dl. fehérbor
1 cs.petrezselyemzöld
2 ek. kristálycukor
2 ek. étkezésikeményítő
olívaolaj
bors, só
A felkockázott pulykahúst olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a vékonyra darabolt zellert és a felcsíkozott fokhagymát. Kicsit összefonnyasztjuk, vigyázva arra, hogy a fokhagyma meg ne égjen, sózzuk, borsozzuk és felöntjük vízzel (kb.:1,2 liter). A levesünket 20-25 percig főzzük, közben a két evőkanál cukrot egy serpenyőben megkaramellizáljuk és felöntve a fehérborral jól kiforraljuk, aztán a leveshez öntjük. Az étkezési keményítőből és a tejfölből habarást készítünk, hőkiegyenlítést végzünk a forró lével és a levesünket besűrítjük. Tálaláskor egy csokor, durvára vágott petrezselyemzölddel  dúsítjuk, aromásítjuk ezt diétásnak is mondható levest.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése