TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2012. június 19., kedd

Ez egész könnyű

Szerintem a mai ebédem az egyik legegyszerűbb és legfinomabb volt az elmúlt időszakban. Padlizsánnal és ricottával.
A padlizsán egyre népszerűbb zöldségféle ami egyben kedvelt húspótló is: grillezve, sütve, salátába, rakottan... és töltve ahogy én is csináltam.
Csak friss, fényes, padlizsánt vásároljunk, ha túlérett, kesernyéssé válhat az íze, de besózással, lecsepegtetve ez a kellemetlen íz eltüntethető. Jól fűszerezhető a bors, bazsalikom, oregánó, kakukkfű és a csombor (borsikafű) mellett a hagyma, és a zöldpetrezselyem is pompás ízharomóniát alkot vele. 
Télire megsütött padlizsán húsa nyugodtan lefagyasztható.
A ricotta, eredendően egy olasz sajt, túróra emlékeztető állaggal, épp ezért szokták túrósajtnak is nevezni. (Itt jegyzem meg, hogy a túró is lényegében egy sajtféle.) Általában a pecorino és mozzarella készítése során visszamarad tejsavót használják fel. A nevének jelentése is az újra felhasználásra utal.
Juh- és tehéntejből is készülhet, már az ókorban is kedvelték. 


TÖLTÖTT PADLIZSÁN, RICOTTÁVAL
2 személyre
Hozzávalók:
1 db padlizsán
1 db zsemle
1 db tojás
15 dkg ricotta
borsikafű  
olívaolaj 
tej
só 
ízlés szerint kapribogyó
A padlizsánt hosszában ketté vágjuk és a belét kivájjuk, de egy fél centis szélét hagyunk. A kivájt belsejét felkockázzuk megsózzuk és olívaolajon megpirítjuk, megsütjük (5-10 perc). A zsemlét beáztatjuk tejbe, majd jól kifacsarjuk. A ricottát a padlizsán belet és a kifacsart zsemlét egy tojással alaposan összedolgozzuk, borsikafűvel és sóval ízesítjük. Az így kapott masszát, tölteléket visszatöltjük a padlizsánokba és közép meleg sütőben szép pirosra sütjük (25-30 perc). 
Kicsit klasszikusabb íz kapunk, ha a borsikafű helyett, kaporot használunk.  
Ha szeretjük a  tetejére szórhatunk  pár szem kapribogyót. (naná, hogy én szeretem)     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése