Napi rostbevitelünket is emelhetjük, ha tökmaglisztet használunk, 5,43%
rostot tartalmaz. A rostfogyasztással nemcsak a bélrendszeri problémákat
enyhíthetjük és szüntethetjük meg, hanem mint ahogy tanulmányokkal is
igazolták, a napi kalóriabevitelt is csökkenthetjük. Ez részben annak
köszönhető, hogy a rost nagy mennyiségű vízzel fogyasztva a jóllakottság
érzetét is kelti, ezzel a fogyókúrázók számára is nagyszerű alternatíva
búzaliszt helyett. Másrészt a rost kevés nettó emészthető szénhidrátot
tartalmaz, ezzel a vércukorszintet is szabályozza, mert a rost a nem
alakul glükózzá, és ezzel nem jelent nagy megterhelést az
inzulintermelés szempontjából sem, tehát cukorbetegek számára is
ajánlott.
Egy érdekes és valóban igazi zöld krémlevest szerettem volna készíteni ami egészséges, kalória szegény és finom.
Őszintén megvallom, nem mertem sok tökmaglisztet használni, mert kissé tartottam a túl erős íztől,ezért egy kis keményítőt is adtam a levesemhez. Végül is így is ölég markáns ízű levest kaptam (mondjuk tettem is érte).
CUKKINIKRÉMLEVES, TÖKMAGGAL BOLONDÍTVA
Hozzávalók:
50 dkg cukkini
1 fej vöröshagyma
1 p. natúr joghurt
5 dkg tökmagliszt
2 ek. tökmagolaj
2 ek. tökmagolaj
3 ek. étkezési keményítő
2 ger. fokhagyma
őrölt rozmaring
só
A vöröshagymát felkockázzuk, a cukkinit lereszeljük egy nagy lyukú reszelőn (a levest, a végén turmixolni fogjuk; én a reszelést azért választottam, mert gyorsnak tűnt, de darabolhatjuk is ahogy nekünk tetszik). A tökmagolajon megfuttatjuk a vöröshagymát, felöntjük kb.: 2 dl vízzel, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és sóval, rozmaringgal ízesítjük. 5 perc forrás után beletesszük a cukkinit majd ismét felöntjük 1 liter vízzel, 10-15 perc alatt puhára főzzük . A joghurtot és a tökmaglisztet alaposan összekavarjuk a főzőléből adunk hozzá egy-két merőkanálnyival (azaz hőkiegyenlítést végzek), plusz a keményítőt is belekeverem és ezzel besűrítjük a levesünket. Jól kiforraljuk (előfordulhat, hogy egy kicsit kiikrásodik, szemcsésedik; oda se neki hisz') és botmixerrel simára turmixoljuk. Forrón, pirítóssal, akár pirított tökmaggal tálaljuk.
Csak 1 érdekesség: a leves íze engem egy kicsit a spenótra emlékeztet. Ha valakit esetleg zavarna ez a valóban markáns íz egy kis cukorral (Xukorral) tompíthatjuk.
A vöröshagymát felkockázzuk, a cukkinit lereszeljük egy nagy lyukú reszelőn (a levest, a végén turmixolni fogjuk; én a reszelést azért választottam, mert gyorsnak tűnt, de darabolhatjuk is ahogy nekünk tetszik). A tökmagolajon megfuttatjuk a vöröshagymát, felöntjük kb.: 2 dl vízzel, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és sóval, rozmaringgal ízesítjük. 5 perc forrás után beletesszük a cukkinit majd ismét felöntjük 1 liter vízzel, 10-15 perc alatt puhára főzzük . A joghurtot és a tökmaglisztet alaposan összekavarjuk a főzőléből adunk hozzá egy-két merőkanálnyival (azaz hőkiegyenlítést végzek), plusz a keményítőt is belekeverem és ezzel besűrítjük a levesünket. Jól kiforraljuk (előfordulhat, hogy egy kicsit kiikrásodik, szemcsésedik; oda se neki hisz') és botmixerrel simára turmixoljuk. Forrón, pirítóssal, akár pirított tökmaggal tálaljuk.
Csak 1 érdekesség: a leves íze engem egy kicsit a spenótra emlékeztet. Ha valakit esetleg zavarna ez a valóban markáns íz egy kis cukorral (Xukorral) tompíthatjuk.
Azon
kedves olvasóim akik az ŐRÜLTEN JÓ ÉTELEK -en keresztül jut el a Bio
boltba (bal oldalon, kattints a képre) és ott Xukor és Natur Cookta
termékeket (többet szeretnél tudni?, kattints a szövegre) vásárolnak
azoknak 10 % kedvezményt biztosítanak mennyiség függetlenül.
Regisztráció után rendelhetsz és a ajándékutalvány mezőbe be kell írni a
: orultszakacs12 kódot.
Ez a tökmagliszt nagyon izgalmasan hangzik! Meg a leves is! Imádom a spenótot! Amúgy gondolom, van napraforgó- len- és szezámliszt is! Azt hiszem végigkóstolom az összeset!
VálaszTörlésHajrá! és valóban az egészségedre váljék!
VálaszTörlés