...és íme az eledel!
MEDVEHAGYMÁS SZŰZPECSENYE,
TÖKMAGOS BURGONYAPÜRÉVEL
Hozzávalók:
60 dkg szűzpecsenye
1 kiesbb csokor medvehagyma (és vegyesen is használhatunk friss zöldfűszereket)
2-3 ek. mustár
1 kg burgonya
3-5 dkg tökmag
tej
vaj vagy tökmagolaj
bors, só
A szűzpecsenyét 4, 15 dekás darara vágjuk, (de akár egészben is hagyhatjuk; szerintem ha kissebb, könnyebben bánunk vele) sóval és borssal bedörzsöljük, majd kevéske zsiradékon, egy serpenyőben, minden oldaláról megpirítjuk és kis lángon, fedő alatt, saját gőzében, kb: 10+ perc alatt készre pároljuk. (Ha szükségesnek látjuk, egy kis vizet, bort, alaplevet, önthetünk alá; én nem tettem; és tepsibe, fóliával betakarva is készíthetjük.)
Közben a medvehagymát egy deszkán, finomra aprítjuk, és szétterítjük.
Amikor a szűz elkészült, vékonyan megkenegetjük mustárral és a belehempergetjük, belefogatjuk a medvehagymába; tálalásig melegen tartjuk.
A bugonyapürét hagyományos módon késztjük el, azzal a kis kunkorral, hogy, már a burgonyával együtt, a főzővízbe szórjuk az aprított tökmagot is; illetve vaj helyett tökmagolajat is adhatunk hozzá, na meg aztán, ha a deszkán maradna medvehagyma, akkor azt is belekeverjük.
A szűzpecsenyét szépen felszeleteljük és a pürén tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése