Remélem más is van úgy, hogy nem tud, vagy nehezen ad nevet az aktuális ételkreálmányának.
Valamikor réges-régen, ha végig néztünk egy étlapot, finomnál is finomabb fogásokkal találkozhattunk; persze csak akkor, ha név alapján bevállaltuk. Természetesen aki bátor volt az megkérdezte a pincértől, hogy konkrétan mi is az a Főnök kedvence vagy némán átugrott a rántott húshoz, abban nem lehet nagyot csalódni. Igaz ami igaz, találkoztam olyan elnevezéssel is, hogy:
Falun hizlalt sertés legjava, mosolygós gyöngymorzsában,
(naná,hogy rántott szűzérmek, tehát rántott hús)
szabadon választott körítéssel.
Engedjétek meg, hogy néhányat meg említsek a teljesség igénye nélkül:
Főnök-, főszakács-, séf-, vendéglős-, stb. kedvence, (és ez mindenhol mást takar)
az étterem nevéhez igazodva:
matrózok-, csikósok-, betyárok-, halászok-, vadászok... kedvence,
... ahogy mi csináljuk, ... ahogy mi szeretjük, ... ahogy felénk készítik,
aztán vasi, zalai, alföldi, csongrádi, szegedi, borsodi, soproni... (ezt a kettőt nem véletlen hagytam utoljára;) )
és jöttek a nevek, emberek "akiket mindenki ismert":
Pista bácsi-, Jani bácsi-, Laci bácsi-, Mari néni-, Rózsi néni-, Ibolya, Katalin, Erzsike... pitéje, sütije, palacsintája, pecsenyéje, fatányérosa, levese.
Később rájöttünk arra, hogy célszerű a név alá zárójelben kisbetűkkel leírni miből is készült az étel (szerintem ez a legpraktikusabb).
Ezek után jönnek a kétsoros ételek amiknél mindent leírunk amivel az elkészítés során kapcsolatba kerülünk, beleértve a klasszikus szakács szakszavakat is:
Dióolajban konfitált, marinó juh sajtjával töltött, magon nevelkedett tanyasi jérce melle,
bordírozott kifliburgonyával és gesztenyemézen glasszírozott kerti zöldségekkel körítve,
lila bazsalikom mártással
Ez nem is hangzik olyan rosszul :) lehet, hogy egyszer ez lesz Őrültek kedvence XD
Ez nem is hangzik olyan rosszul :) lehet, hogy egyszer ez lesz Őrültek kedvence XD
Szóval nem egyszerű a név adás. Sokszor jól jön egy kis segítség. Szerencsés esetben és ha marad az elkészült étkeimet széthordom a családban, akár kontrollálási szándékkal is. Ez így történt a következő étkemmel is; és pár napra rá, az unokaöcsém ezzel a kérdéssel fordult hozzám:
-Bátyus, ma is főztél olyan... hát olyan... lepénykét?
-Bátyus, ma is főztél olyan... hát olyan... lepénykét?
LEPÉNYKE
(burgonya, túró, tejföl, kapor, fokhagyma, tojás, kolbász)
Hozzávalók:
80 dkg burgonya
25 dkg túró
1 p. tejföl + tálalás
1 db tojás
2 ger. fokhagyma
5 dkg parasztkolbász v. szalonna
1 cs. kapor
zsemlemorzsa
margarin
só
A megtisztított burgonyát uborkagyalun szép vékonyra szeleteljük. A túrót a tejfölt és a tojást összekeverjük, sózzuk, apróra vágott kaporral és zúzott fokhagymával ízesítjük. Ezután beleforgatjuk a burgonyát, a masszába úgyhogy az mindenhol jól bevonja a szeleteket. Egy kb.: 20x28 cm-es tepsit, sütőtálat margarinnal vékonyan kikenünk és zsemlemorzsával meghintjük. A túrós-burgonyát egységesen eloszlatjuk a tepsibe a tetejét elsimítjuk és megszórjuk kis kockákra darabolt kolbásszal vagy szalonnával. Fólia alatt, középmeleg sütőben 30 percig pároljuk majd a fóliát levéve szép pirosra sütjük (20-25 perc).
Tálaláskor kapros-tejfölt kínálunk mellé, de akár csemege uborkával is fogyaszthatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése