Az elmúlt héten két dolgot tűztem ki fő célként magam elé. Az egyik a tofu, pontosabban a füstölt tofu, merthogy ahhoz jutottam hozzá, ölég korrekt áron. Gondolkodtam, érdeklődtem, hogy mégis mit, hogyan és különben is. Kedves ismerőseim, felkészítettek, hogy túl sokat ne várjak tőle, maxi' salátához- ba, inkább grillezve és egy kis fűszer az nem árt neki! Megvallva az igazat, próbálkoztam ezzel is, azzal is... és, hát, szóval igazuk volt. :( Nem én lennék, ha ezzel beérném és hamar beszereztem még egy darabot; mert az nem igaz, hogy ebből ne tudnék valami Őrültséget kihozni, de ez egyenlőre még a jövő titka.
A másik a sóska volt; amit akárhogy is keresgéltem, az esetek 99%-ában főzelék, mártás, leves és egy-két bátor esetben salátához használták. Túlzás lenne azt mondani, hogy sokat foglalkoztam vele, mert a pici kis agyamban, állandóan az a szerencsétlen tofu járt, amit még mindig ízlelgetek, a sóskából pedig, egyszerűen ez lett:
SÓSKÁVAL SÜLT PALACSINTA
Hozzávalók:
2 db tojás
3 dl tej
15 dkg liszt
1/2 dl étolaj + sütés és pirítás
10 -15 dkg sóska
bors, só
a töltelékhez:
1 db natúr tömlős sajt (10 dkg)
1 p. tejföl
1 szép fej vöröshagyma
Az adott anyagokból elkészítjük a palacsinta tésztát (akinek máshogy van a palacsinta tészta anyag hányada az készítse el úgy), sózzuk, borsozzuk és belekeverjük az összeaprított (mintha petrezselyemzöldjét aprítanánk) nyers sóskát, 10-15 percig pihentetjük, majd kisütjük. Nekem ebből az adagból 10-12 db, nem túl vékony (mert így szeretem) palacsinta jön ki.
A töltelékhez a vöröshagymát szép apróra kockázzuk és belisztezzük (én ezt úgy szoktam, hogy az aprított hagymát egy szűrőbe rakom és rászórom a lisztet, majd addig rázom, "szitálom" amíg csak annyi liszt marad, ami a hagymára tapadt). Egy serpenyőben bőséges mennyiségű olajat hevítünk és amikor már jó forró beledobjuk a belisztezett hagymát és pár perc alatt ropogós, aranybarnára pirítjuk, szűrőlapáttal kiszedjük. A ropogóságát úgy tudjuk megőrizni, ha az olajból kiszedve, egyből konyhai papírtörlőre szedjük és szétterítve kihűtjük. A tejfölt és a sajtot alaposan összekeverjük a pirított hagymával és kész a töltelék. Töltelékről beszélek, de ha őszinte akarok lenni ez inkább csak ízesítő anyag; ezalatt azt értem, hogy a "töltelékkel" nem kell vastagon meg tömni (nincs is annyi) palacsintáinkat, csak vékonyan megkenni, nehogy túlságosan el vigye a sóska ízét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése