Tegnap amikor írogattam azokról a régi süteményekről, eszembe jutott, hogy valóban egy kicsit elfelejtettük őket (szerintem). Menten el is határoztam, hogy néhányat felszeretnék eleveníteni. Mivel kedvenceim a kelt tészták, (ha nem cukrozod meg, az már majdnem pogácsa 😂 ) elhatároztam, hogy ma egy finom buktát készítek Nektek, illetve magamnak, mert Ti kicsit messzebb vagytok tőlem, mint majd én a buktához. Azt, hogy tegyek félre mert majd jöttök, azt meg nem mertem bevállalni... 😋
Egyébként eddig életemben viszonylag sok mindent elhatároztam már, ezek közül az első és ha belegondolok talán az egyetlen is az, hogy ahogy esik úgy puffan... és a ha belegondolsz mindent a pillanat alakít, azt viszont használd ki rendesen ✌
Ezen értékes gondolatok jegyében, kikerestem egy alapreceptet a Nagyi megsárgult könyvéből és készítettem ma, egy incsi kuglófot.
Egyébként eddig életemben viszonylag sok mindent elhatároztam már, ezek közül az első és ha belegondolok talán az egyetlen is az, hogy ahogy esik úgy puffan... és a ha belegondolsz mindent a pillanat alakít, azt viszont használd ki rendesen ✌
Ezen értékes gondolatok jegyében, kikerestem egy alapreceptet a Nagyi megsárgult könyvéből és készítettem ma, egy incsi kuglófot.
KAPUCÍNER
KUGLÓF,
FAHÉJJAL ÉS KARDAMONNAL
Hozzávalók:
25 dkg liszt
10 dkg puha
vaj + a forma kenése
2 db tojás
15 dkg
porcukor
2 cs.
vaníliás cukor
1 p. natúr
joghurt (150g)
2 tk.
sütőpor
1 púpos ek.
finomra őrölt kávé
őrölt fahéj
őrölt
kardamon
kekszmorzsa
csipet só
A puha vajat
a porcukorral és a vaníliás cukorral valamint egy csipet sóval simára keverjük.
Ezután egyenként belekeverve hozzáajuk a tojásokat, majd a joghurtot is.
A lisztet
elkavarjuk a sütőporral és a masszához keverjük.
A sütőt
bemelegítjük 180 fokra.
A tésztánkat
két részre osztjuk, az egyiket egy evőkanál finomra őrölt kávéval, a másikat
pedig egy mokkás kanálnyi őrölt fahéjjal és kardamonnal ízesítjük.
A kuglóf
formát alaposan kikenjük vajjal, majd kekszmorzsával kihintjük.
A
tésztáinkat kanalanként, vegyesen belemeregetjük a formába (1 kávés- 1 fűszeres,
ahogy esik úgy puffan), ezzel alakítjuk ki a foltosságát.
Az
előmelegített sütőben nagyjából 40 perc alatt szépen megsütjük.
Amikor megsült, a tetejére teszünk egy tányért, és egy határozott mozdulattal átfordítjuk; 15-20 perc pihentetés után a levesszük a formát, meghintjük porcukorral és szépen felszeleteljük.
Úrhölgyeknek és úriembereknek habos kávé, kisebb úrhölgyeknek illetve úriemberkéknek habos kakaó mellé kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése