Tegnap elkaptak az utcán.
???
Az első pillanatban megpróbáltam elfutni, elmenekülni, de nekem már akkor sem megy a futás, ha rám jön a szapora 😂 ezért inkább megadtam magam. 😵
Ami a fenti két mondat között történt az természetesen és Őrült módom az ételeimmel illetve a sütimeimmel kapcsolatos.
Mert mint azt tudjuk, legjobb süti a pogácsa és erre utaltam a napokban is.
Az illető, aki elkapot végül is dicsérte a dolgaimat, de rákérdezett, hogy nekem valóban a pogácsa a legjobb süti?
Igen!
Az jó.
Aztán beszélgettünk még egy kis ideig, hogy iagzándiból egyikünknek sem kedvencei a divatos habos-babos, nyimi-nyami trendi desszertek, ahol inkább a látványom van a hangsúly, de azért azt is megesszük, ha nincs más, persze utána fojtásnak egy darab pogi az jól jöhet 😉
Bezzeg a szép időkben a Drága Nagyik és az Anyuk csak úgy összekeverték, összeszórták, összegyúrták és már sült is a mennyei finomság, amit mi megpróbálunk leutánozni, de már sohasem lesz ugyan az; na azok voltak az igaz sütik, és ölég gyakran a legegyszerűbb alapanyagokból ami épp otthon volt.
Természetesen tiszteletben tartom a trendiséget is; akinek kedve van hozzá, keverjen, kavarjon, habosítson, zselésítsen, díszítgessen és hozzon nekem belőle, esküszöm hogy csak jót mondok róla.
No, amíg ez bekövetkezik (az ajtón nyitva előttetek), addig én itthon előveszek egy kis tejet, pár tojást, némi lisztet, egy-két kanál lekvár...
KLASSZIKUS TEJPITE,
NEKTARINNAL ÉS FAHÉJJAL
Hozzávalók:
0,5 l tej
2 db tojás
12 dkg liszt
+ 1 ek.
5 dkg kristálycukor
2 cs.
vaníliás cukor
40 dkg
nektarin
őrölt fahéj
csipet só
vaj
A tejet, a
tojással, a liszttel és a cukrokkal szép simára keverjük, egy kis őrölt
fahéjjal és egy csipet sóval ízesítjük.
A sütőt 200
fokra bemelegítjük.
A nektarint
kimagozzuk, és felkockázzuk. - igényünk szerint meghámozhatjuk-
Egy kis
tepsit (kb.20x30; az én bőven retro tepsim aljára 32 cm van ráírva) alaposan
kivajazunk úgy, hogy minden része – a sarkok és az oldalak is - rendesen ki
legyen kenve; majd egy púpos evőkanál liszttel meghintjük.
Pár perc
pihenés után (elég, ha a leírt sorrendben dolgozunk) a feldarabolt nektarint
beleforgatjuk a tejes masszába és a tepsibe öntjük.
Az
előmelegített sütőben 30-35 perc alatt szépen megsütjük.
Aki még nem evett,
illetve készített ilyesmi finomságot, annak tudni kell, hogy a nyers „tészta” viszonylag
híg, folyós; a sütés, pontosabban a sütőből való kivétel után, legalább 20 perc
pihentetés után éri el a finom, laza, krémes, könnyen szeletelhető állagot; viszont a maradékot (ha
van egyáltalán) fogyasztás előtt mindenképp melegítsük, langyosítsuk fel.
Ez a finomság hagyományosan gyümölcs nélkül készül, a tetején fincsi házi lekvárral tálalva.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése