TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2017. november 14., kedd

Csicsóka és tészta avagy A gránátosok eledele

Ma, Krumplis tésztát kívántam, illetve Gránátos kockát, azaz Grenadiremars-ot, csemegeuborkával.
Aztán utánanéztem, hogy miért is, az elnevezés...?
Valószínűleg, ezt  a finom kis mannát, amely egyszerű és még olcsó is; a Habsburgoktól örököltük, illetve az Ő tábori konyhájukból, ahol sem az egyszerűség, sem az ár, nem volt egy utolsó szempont. Azt is valószínűsíthetjük a nevéből, hogy a gránátosok kedvenc étele volt, vagy csak simán, Ők kapták a leggyakrabban.
Magyarországon 1930-as években, már Magyar Elek, az Ínyesmester is megemlíti szakácskönyvében Burgonyás tészta néven.
A betyárvilágban pedig, tájegységi különbséggel, és ennek megfelelően, apróságokban eltérve, Slambuc és Öhöm néven ismeretes, ami bográcsban készült, többszöri átfordítással és pirítással.
Szóval rákívántam ma a krumplis tésztára. 
No, ekkor szembesültem azzal a tragédiával, amit később nem bántam meg... nincs itthon krumpli.
Viszont csicsóka, az  van.
Hmmm... elkészült, finom lett, megettem; igaz nem csemegeuborkával, mert... de az már kit érdekel 😁














CSICSÓKÁS GRENADÍR
Hozzávalók:
25-30 dkg fodros nagykocka tészta
80 dkg csicsóka
15 dkg kolozsvári szalonna
1 fej vöröshagyma
fűszerpaprika
őrölt kömény (akár római kömény)
bors, só
A  csicsókát megtisztítjuk, meghámozzuk, (ezt többféleképp lehet, van aki kaparja, van aki, pl. én zöldség hámozóval pucolja, igaz ez esetben célszerű olyant válogatni, amelyik nem túl, "bibircsókos") aztán félcentis kis kockákra daraboljuk.
A vöröshagymát felaprítjuk, a szalonnát felcsíkozzuk, és kevéske zsiradékon, együtt szépen megpirítjuk.
Hozzáadjuk a csicsókát, sózzuk, borsozzuk, köménnyel, és egy kevése majoránnával ízesítjük, meghintjük fűszerpaprikával, elkeverjük és felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi. (Nálam, egy kis római kömény is került bele) 
Miközben a csicsóka jó puhára, megfő, most az sem baj, ha kicsit szét esik, kifőzzük a fodros tésztát. 
Ha a ragunk elérte a kellő puhaságot, egy burgonyatörővel, vagy akár egy erősebb villával, összetörjük a csicsókát, és belefogatjuk, a kifőtt tésztát.
Tehát, és lényegében ugyanúgy készül mint a Grenadírmars, csak itt-ott, ebben-abban, így-úgy egy kicsi-picit más, uborka helyett meg jó ami van otthon, vagy  szomszédnál 😁








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése