Aki Márton napján libát evett, az nagy százalékban, és klasszikusan a combot választotta.
Én idén, nem mellesleg a melle mellet döntöttem, és két egyszerű variációt is összedobtam.
Aztán, akkor nem volt időm, arra hogy megosszam veletek, mert rengeteg dolog akadályozott ebben, pl. a meló meg lustálkodás, sőt volt olyan is, amikor e kettő találkozott (mondjuk az ciki volt egy kicsit). De most itt van és már a Tiétek is.
Némi magyarázkodást azért szükségesnek tartok:
A libamell (akár kacsamell) sütése, kíván egy kis tapasztalatot, ennek ha utánaolvasunk, kicsi vagy nagyobb eltéréssel, találhatunk több, inkább időben különbözőbb módját is. Nekem jelen esetben, kisebb valószínűleg fiatalabb mellekkel volt dolgon (22-24 dkg) ezért, a leírtak szerint sütöttem. Akinek van saját, bevált módszere, az készítse el úgy, mert ugyi, még ott van az is, hogy ki-mennyire "átsülve" kedveli.
A másik a Kása, mert ez nem a klasszikus ludas kása, (mielőtt valaki arra gondolna) ezért nem is annak neveztem el, hanem kicsit hamiskásan, hamis kásának.
LIBAMELL, VELESÜLT PARADICSOMMAL,
ÉS KAKUKKFÜVES - HAMIS KÁSÁVAL
Hozzávalók:
2 db hízott libamell (1/40-42 dkg)
20-25 dkg rizs
20 dkg koktélparadicsom
25 dkg barna csiperke (ízletes vagy fűszeres néven is fellelhető az üzletekben),
de természetesen a hagyományos fehér is megfelel
15 dkg sárgarépa
10 dkg kolozsvári szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
2 ger. zúzott fokhagyma
1 db babérlevél
kakukkfű
bors, só
A hagymát felaprítjuk, a szalonnát picike kockákra vágjuk.
A gombát feldaraboljuk, a sárgarépát karikákra szeleteljük.
A vöröshagymát és szalonnát üvegesre sütjük, hozzáadjuk a gombát, a répát, majd nagyjából 5 percig együtt pirítjuk. Befűszerezzük, sózzuk, aztán jöhet a rizs és a zúzott fokhagyma, felöntjük vízzel... és innen tovább, a párolt rizs készítésének megfelelően járunk el.
A sütőt bemelegítjük 160 fokra.
A libamellek bőrét beirdaljuk, (de csak a bőrét!), sózzuk, borsozzuk, és kakukkfűvel ízesítjük.
Egy száraz serpenyőben, a bőrével lefelé, közepes lángon 5-6 percig pirítjuk illetve kisütjük a zsírját, majd átfordítjuk és ott is 3-4 percig sütjük.
Ezután átrakjuk egy tepsibe őket, a zsírjában átforgatjuk a koktélparadicsomokat és ezt is a tepsiben tesszük, az előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük.
Tálalás előtt a sütőből kivéve, legalább 5 percet pihentetjük
Hozzávalók:
2 db hízott libamell (1/40-42 dkg)
20-25 dkg rizs
20 dkg koktélparadicsom
25 dkg barna csiperke (ízletes vagy fűszeres néven is fellelhető az üzletekben),
de természetesen a hagyományos fehér is megfelel
15 dkg sárgarépa
10 dkg kolozsvári szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
2 ger. zúzott fokhagyma
1 db babérlevél
kakukkfű
bors, só
A hagymát felaprítjuk, a szalonnát picike kockákra vágjuk.
A gombát feldaraboljuk, a sárgarépát karikákra szeleteljük.
A vöröshagymát és szalonnát üvegesre sütjük, hozzáadjuk a gombát, a répát, majd nagyjából 5 percig együtt pirítjuk. Befűszerezzük, sózzuk, aztán jöhet a rizs és a zúzott fokhagyma, felöntjük vízzel... és innen tovább, a párolt rizs készítésének megfelelően járunk el.
A sütőt bemelegítjük 160 fokra.
A libamellek bőrét beirdaljuk, (de csak a bőrét!), sózzuk, borsozzuk, és kakukkfűvel ízesítjük.
Egy száraz serpenyőben, a bőrével lefelé, közepes lángon 5-6 percig pirítjuk illetve kisütjük a zsírját, majd átfordítjuk és ott is 3-4 percig sütjük.
Ezután átrakjuk egy tepsibe őket, a zsírjában átforgatjuk a koktélparadicsomokat és ezt is a tepsiben tesszük, az előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük.
Tálalás előtt a sütőből kivéve, legalább 5 percet pihentetjük
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése