A cékla:
pompázatosan anitoxidáns,
csökkenti a vérnyomást,
telis-tele van folsavakkal (főleg nyersen),
fokozza az állóképességet,
a legmagasabb cukortartalmú zöldségféle,
(de ez a cukor lassan szívódik fel szervezetünkben, ezért lehet egészséges),
a rómaiaknál, az ezüsttel volt egyértékű,
a viktoriánus korban, pedig hajfestékként is használták.
De! és ami a leges-legfontosabb:
EGYSZERŰ CÉKLAKRÉMLEVES
Hozzávalók:
60 dkg cékla
25 dkg burgonya
1 p. tejföl
1 ek. liszt
szerecsendió
kristálycukor
só
szalonna
csemegeuborka
A világ legegyszerűbb módján a céklát meghámozzuk, feldaraboljuk és sós vízben nagyon puhára főzzük, az utolsó 30 percben hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt burgonyát is.
Ezután simára turmixoljuk, tejfölből és lisztből készült habarással besűrtjük, beízesítjük egy picike frissen reszelt szerecendióval, szükségszerint sózzuk, és kristálycukral finomítjuk.
Tálaláskot pirtott szalonna lapocskákkal (szalonna chips-szel) és néhány karika, finom, vékonyra szeletelt csemegeuborkával fokozzuk ezt a hihetetlenűl egyszerű és pompás ízélményt ;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése