Egyszer, valamikor, nem is olyan rég, talán a múlt héten vagy előtte, szóval nem ma és nem is tegnap... de ez tökmindegy.
Lényeg a lényeg; Gordon Rammsey-nél látam, hogy a burgonyát úgy készítette el, mint a klasszikus rizottót, tehát mindig csak annyi vízzel öntötte fel ami épp ellepi és szépen kavargatva főzte készre...
Most jött el az idő, hogy én is kipróbáljam, és nem is akarok mást mondani - megérte :)
BURGONYA RIZOTTÓ, MEDVEHAGYMÁVAL
Hozzávalók:
1-1,2 kg burgonya (főzni való)
10-15 levél medvehagyma
1 db tömlős sajt (natúr, de ízesített is lehet)
5 dkg vaj
bors, só
A burgonyát kis kockákra daraboljuk.
A vajat felforrósítjuk és a jól lecsepegtetett, „száraz” burgonyát, átforgajuk, kissé megpirítjuk rajta.
Ezután sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel ami épp ellepi és kavargatva kívánt puhaságúra, készre főzzük; közben mindig csak annyi vízzel öntjük fel amennyi ellepi, úgy mint a rizottót.
A főzés végén a levét szépen visszaforraljuk; hozzáadjuk a metéltre vágott medvehagymát és sajtot, majd kis lángon, kb.:1 perc alatt simára keverjük, de már nem forraljuk.
Ha szaftosabban szeretnénk (de nem főzelékesen) a víz illetve a lé mennyiséggel játszhatunk; pár csepp fehérborral vagy ciromlevével pikánsabbá tehetjük.
Most jött el az idő, hogy én is kipróbáljam, és nem is akarok mást mondani - megérte :)
BURGONYA RIZOTTÓ, MEDVEHAGYMÁVAL
Hozzávalók:
1-1,2 kg burgonya (főzni való)
10-15 levél medvehagyma
1 db tömlős sajt (natúr, de ízesített is lehet)
5 dkg vaj
bors, só
A burgonyát kis kockákra daraboljuk.
A vajat felforrósítjuk és a jól lecsepegtetett, „száraz” burgonyát, átforgajuk, kissé megpirítjuk rajta.
Ezután sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel ami épp ellepi és kavargatva kívánt puhaságúra, készre főzzük; közben mindig csak annyi vízzel öntjük fel amennyi ellepi, úgy mint a rizottót.
A főzés végén a levét szépen visszaforraljuk; hozzáadjuk a metéltre vágott medvehagymát és sajtot, majd kis lángon, kb.:1 perc alatt simára keverjük, de már nem forraljuk.
Ha szaftosabban szeretnénk (de nem főzelékesen) a víz illetve a lé mennyiséggel játszhatunk; pár csepp fehérborral vagy ciromlevével pikánsabbá tehetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése