Hát, ilyent sem készítettem még!
Mindig is nagy érdeklődéssel és nagyokat nyelve olvasgattam a különféle babpörik receptjeit, de valamiért mégsem főztem meg ezeket a pompás kis étket.
Drága Testvéreim!
Eljött az idő, hogy megtisztító lángokban, feláldozzam magam a gasztronómia oltárán.
Szerencsére, még a megtisztulás előtt eszembe jutnak egy régi „öreg” kolléga szavai, miként: „szeretem a zöldséges ételeket, ha van bennük ölég hús”.
KÉTKOLBÁSZOS BABPÖRKÖLT
Hozzávalók:
35 dkg lóbab (természetesen más fajta is jó, de én ezt imádom)
1 pár debreceni kolbász
10 dkg lángolt kolbász
1 nagy fej vöröshagyma
3-4 ger. fokhagyma
15 dkg paprika
15 dkg paradicsom
őrölt kömény
csombor (borsikafű)
fűszerpaprika
bors, só
A babot egy éjszakára beáztatjuk.
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, egy kevés zsiradékon üvegesre pirítjuk, majd megszórjuk egy teáskanálnyi fűszerpaprikával, köménnyel, csomborral, borssal fűszerezzük, sózzuk! (inkább kevesebbet, mert sokáig fog főni és a kolbászoktól is sósulhat) és beleszórjuk a babot, aztán felöntjük annyi vízzel hogy ellepje (először lehet kicsivel több is); innen tovább úgy főzzük mint a pörköltet, tehát mindig csak annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje és közbe-közbe belekavarunk.
A paprikát és a paradicsomot felkockázzuk és amikor a bab már félig megfőtt hozzáadjuk ezeket is a zúzott fokhagymával együtt. A főzés utolsó 5 percében beleszórjuk a karikára vágott debrecenit, majd a legvégén a felkarikázott lángolt kolbászt is belekeverjük, de ezzel már lényegében nem főzzük. Most a végén amikor már a kolbászok íze is kioldódott, kóstoljuk meg és ha kell, sózzuk, fűszerezzük.
A paprikát és a paradicsomot felkockázzuk és amikor a bab már félig megfőtt hozzáadjuk ezeket is a zúzott fokhagymával együtt. A főzés utolsó 5 percében beleszórjuk a karikára vágott debrecenit, majd a legvégén a felkarikázott lángolt kolbászt is belekeverjük, de ezzel már lényegében nem főzzük. Most a végén amikor már a kolbászok íze is kioldódott, kóstoljuk meg és ha kell, sózzuk, fűszerezzük.
Laktató és finom!!
VálaszTörlés