TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. január 15., kedd

Riasztás !!!

Már az ókorban kedvelték és értékes kincsként tartották számon a retekféléket, ínséges időkben az arany árat is megközelítette. 
Nálunk is többféle változatát lehet beszerezni, mégis a legkedveltebb (népszerűségi sorrendben) a szép piros hónapos retek, a jégcsap retek és a vajretek. Talán a legkevesebben a fekete retket kedvelik vagy nem is ismerik pedig nagyon finom saláta készíthető belőle és sütve, pirítva sem kutya; na és együtt :) katt.
A retek szép mennyiségben tartalmaz ,kalciumot és káliumot magnéziumot. 
A vitaminok közül az A-, E-, B1-, B2-,B6- és C-vitamint is tartalmazza.
A retekfélék csökkentik a koleszterinszintet, elősegítik az emésztést, és még az agyműködést is serkenti.
A fogyókúrába remekül beépíthető, alacsony kalóriatartalma miatt.
Én, tegnapelőtt nagyon szép vajretket vásároltam; utána néztem, mit is lehet készíteni belőle a salátán kívül. Találkoztam párolt aztán pürésített változatával és (én is kifogom próbálni) töltve is elkészíthető. Hmmm...
Tegnap reggel pompás hó esésre ébredtünk (15-20 cm, délig). A rádióban bemondták, hogy az ország területére kiadták a narancssárga riasztást.
Narancssárga!? akkor maradok a salátánál, és ha elfogyasztom az egyetlen  narancsomat, megszűnik narancssárga riasztás :)
Ugye, milyen Jó az Őrülteknek.















SZEZÁMOS VAJRETEK SALÁTA,  
    NARANCSÖNTETTEL ÉS 
  BUGGYANTOTT TOJÁSSAL 
Hozzávalók:
50 dkg vajretek (kb.:1cs, mérettől függően)
1 db nagy piros húsú paprika
2-3 ek. szezámmag
jégsaláta
2 db narancs
1/2 dl olívaolaj
1mk. mustár
4 db tojás
1 tk. porcukor
1 csipet só
A vajreteket és a paprikát vékonyan felcsíkozzuk és egy tálba rakva pihentetjük, amíg a többi dologgal elkészülünk, de közben párszor kézzel átforgatjuk és kicsit megnyomkodjuk (ez elég ahhoz, kissé megpuhuljon, de még roppanós maradjon; sózni nem kell).
A megmosott narancsok héját egy keverőtálba reszeljük (csak a sárgát, a fehér résztől keseredhet meg). A narancsokat a tenyerünkkel finoman nyomva, az asztalon vagy a két kezünk közt meggörgetjük, hogy megpuhuljon és több levet tudjunk kifacsarni belőle. A lereszelt narancs héjat  összekeverjük a kifacsart zamatos lével, a mokkáskanál mustárral, az olívaolajjal, porcukorral és egy csipet sóval.
A szezámmagot szárazon megpirítjuk és hozzákeverjük a retekhez és a paprikához. 
A különféle magvak pirításakor figyelnünk kell arra, hogy folyamatosan keverjük, rázogassuk, és ha nem egyből használjuk fel egy picit korábban vegyük le a tűzről, mint gondolnánk, nehogy megégjen, és borítsuk ki egy tányérra hűlni. Semmiképp ne hagyjuk a meleg serpenyőben mert tovább pirul és megéghet még ilyenkor is.  
Elkészítjük a buggyantott tojást lásd itt.
A jégsalátát keskeny csíkokra szeljük és a tányérra rakjuk, ráhalmozzuk a szezámmagos retket és paprikát, a tetejére ültetjük a tojást és meglocsoljuk az öntettel.
Amennyiben nem akarunk „játszani” a tojással, egy kis finom sonkával is ki egészíthetjük.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése