Nem akarok magyarázkodni, mert nem és kész!
Úgyis itt a farsang és ilyenkor mindenkinek illik beöltözni. Én idén valószínűleg láthatatlan embernek fogok beöltözni; szépen itthon maradok, a többiek meg csak keressenek.
Tegnap megrendeztem az ételek farsangját a konyhámban, minden jelmez nagyon tetszett, nagyon ügyesek és ötletesek voltak. Az egyik régi ismerősünk, méltán nyerte el az első díjat. Egy régi külső, egy kedvenc belső és egy Őrült ötlet :)
PIZZABUKTA
Hozzávalók:
a tésztához:
35 dkg finomliszt
2 dl tej
1,5 dkg élesztő
1 tojás
5 dkg vaj + kenés
1 tk. kristálycukor
1 csipet őrölt kömény
só
a töltelékhez:
15 dkg gépsonka (szeletelt)
5 dkg füstölt sajt
1 kis dob. paradicsompüré
1 tk. kristálycukor
bazsalikom
oregánó
bors, só
Hagyományos módon kelt tésztát készítünk.
Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk; a lisztet sóval és egy csipet őrölt köménnyel elkavarjuk. A szépen felfutott élesztőt és a tojást belekeverjük a lisztbe; és amikor már kezd összeállni hozzáadjuk az olvasztott vajat és finom, laza, tésztát dagasztunk belőle. (Közben és a nyújtáskor is lisztezhetjük, de csak óvatosan, hogy a tészta nem keménykedjen.) Langyos helyen, ruhával letakarva duplájára kelesztjük.
Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket. A sonka szeleteket először félbe, majd megint, tehát négy-négy darabra szeljük, ezután pedig vékony kis csíkokra vágjuk. A sajtot lereszeljük és a sonkával együtt összekeverjük a paradicsompürével, ízesítjük sóval, borssal, egy csapott teáskanál cukorral és a zöldfűszerekkel (egy csöpp fokhagyma sem rontja el).
A megkelt tésztát vékonyra kinyújtjuk (min.: 45x35 cm-esre), és felkockázzuk 5x4 azaz húsz darabkára. A kockákon elosztjuk a tölteléket és ügyesen feltekerjük. Tehát, mintha buktát készítenénk és következőkben is így járunk el. A „buktákat” egy olvasztott vajjal kikent tepsibe rakjuk és a közüket is megvajazzuk, hogy majd könnyen szétváljanak. Túl sűrűn ne rakjuk, mert a tepsiben még egy fél órát-húsz percet kelesztjük.
Előmelegített, forró sütőben szépen megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése