Annyi jót és finomat hallottam már róla, és természetesen kóstoltam is, hogy nem bírtam tovább. Vettem a „fáradtságot” utána néztem, variáltam rajt egy picikét és elkészítettem.
Mivel van a környezetemben olyan emberke aki nem nagyon eheti meg a tejfölt, ezért ki- illetve lehagytam (az igazság meg az, hogy nem volt itthon és lusta voltam elugrani érte) és inkább egy a szokottnál talán lazább, burgonyásabb tésztát gyúrtam hozzá. Rátétként pedig egy Őrülten Jó ízkombinációt alkottam.
Azt, hogy minek neveztem el, abban a kölyökkori emlékeim döntöttek. Ugyanis ezt, pontosabban ilyesmi lepényféléket langallónak vagy töki pomposnak nevezik általában; de nálunk Magdus nénje csak egyszerűen krumplis-lepénynek hívta, hagymával és köménnyel volt megszórva, mellé pedig igazi „márványos”, házi aludttejet kanalaztunk.
KRUMPLIS LEPÉNY,
MINDEN FÖLDI JÓVAL
Hozzávalók:
30 dkg burgonya
35 dkg liszt
1 db tojás
10 dkg zsír
2 dkg élesztő
1 dl tej + kristálycukor
só
15 dkg sajt
1 fej vöröshagyma vagy lilahagyma
1 db kaliforniai vagy kápia paprika (kb.:15 dkg)
10 dkg csemegeuborka
egész kömény
majoránna
bors
KRUMPLIS LEPÉNY,
MINDEN FÖLDI JÓVAL
Hozzávalók:
30 dkg burgonya
35 dkg liszt
1 db tojás
10 dkg zsír
2 dkg élesztő
1 dl tej + kristálycukor
só
15 dkg sajt
1 fej vöröshagyma vagy lilahagyma
1 db kaliforniai vagy kápia paprika (kb.:15 dkg)
10 dkg csemegeuborka
egész kömény
majoránna
bors
A burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk majd burgonyanyomón átnyomjuk.
A élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
Az áttört burgonyát a liszttel, a tojással, a zsírral, sóval és az élesztővel laza tésztává gyúrjuk és legalább 1 órán át kelesztjük (kb.:duplájára).
Egy tepsit (a sütőhöz való legnagyobb, kb..40x40) nagyon vékonyan (pár csepp csak, és azt is kézzel szétkenve) kiolajozunk és kézzel (már úgyis olajos) -véletlenül se „tömörítsük” össze sodrófával- belenyújtjuk, belenyomkodjuk, a megkelt tésztát, ügyelve arra, hogy egyenletes vastagságú legyen.
A rátéteket apró kockára vágjuk a hagymát félkarikára, majd szépen elosztjuk a tésztán és megszórjuk majoránnával valamint borssal, a végén pedig gazdagom meghintjük egész köménnyel. Közép-meleg sütőben, sütőtől függően 25-30 perc alatt megsütjük.
Amennyiben nincs otthon aludt tejünk vagy kefirünk, - bánnya kánya; kísérjük le valami finom borocskával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése