Talán van köztetek aki emlékszik még a Lilahajú nénire, akivel általában a boltban szoktam találkozni.
Ő az aki „mindent” tud rólam, hol lakom, hol dolgozom, ki volt a nagymamám, nagypapám és hogy ők (testvérük, szüleik) mivel foglalkoztak a háború előtt, után és közben. Állítólag azt is tudja, csak nem szívesen beszél róla (még ma sem), hogy ki disszidált a családból (mikor, kivel és hogyan). Egyszóval ismer.
Ő az aki „mindent” tud rólam, hol lakom, hol dolgozom, ki volt a nagymamám, nagypapám és hogy ők (testvérük, szüleik) mivel foglalkoztak a háború előtt, után és közben. Állítólag azt is tudja, csak nem szívesen beszél róla (még ma sem), hogy ki disszidált a családból (mikor, kivel és hogyan). Egyszóval ismer.
Bár a nevemen még sohasem szólított (én sem őt), de remélem tudja.
Igen, ő az akinek karácsony előtt a kabátzsebében mindig lapul egy-két darab mézes-kalács mikulásos szalvétába gondosan becsomagolva, hogy megmutassa nekem, -már milen ügyes a kisonokája.
Igen, ő az akit nem egyszer sikerült leblokkolnom amikor megkérdezte, hogy mi finomat főzök ma, válaszoltam, és Ő csak mosolyogni tudott - Ejh, te bolond! (Nem bolond Őrült!)
Az elmúlt időszakban nem nagyon futottunk össze, de tegnap megtört a jég...
-Mit vettél már megint?!
-Semm...
-...mi az a zöld ott?
-Ja, szárzeller.
-Mi?? zeller szár??
-Angol zeller, halványított, halványító zeller, szárzeller...
-És hol van róla a zeller?
-Ez az.
-Ez?
-Ez.
-Ejh, gyerek te mindig bolondozol velem.
PIKÁNS
PARADICSOMOS-BURGONYALEVES,
SZÁRZELLERREL
Hozzávalók:
60 dkg burgonya
1-2 szál szárzeller, ízlés szerint
1 fej vöröshagyma
140 g paradicsompüré (1 nagy vagy 2 kicsi doboz)
1 db babérlevél
3 db szegfűszeg
1 ek. kristálycukor
1 ek. liszt
majoránna
bors, só
Forró zsiradékon üvegesre fonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát, de már közben beledobjuk a babérlevelet és a szegfűszeget.
A burgonyát megpucoljuk és 1x1 cm-es kockákra daraboljuk, majd hozzátesszük a hagymához, sózzuk, borsozzuk és majoránnával ízesítjük.
Ezután hozzákeverjük a paradicsompüréket és felöntjük kb.:1,2 liter vízzel. Amikor felforrt, belerakjuk a vékonyan feldarabolt szárzellert; ha már megpuhult a burgonya és a zeller, az 1 evőkanál lisztből készített zsemleszínű rántással berántjuk és készre főzzük ezt az egyszerű és nagyszerű levest.
Ezután hozzákeverjük a paradicsompüréket és felöntjük kb.:1,2 liter vízzel. Amikor felforrt, belerakjuk a vékonyan feldarabolt szárzellert; ha már megpuhult a burgonya és a zeller, az 1 evőkanál lisztből készített zsemleszínű rántással berántjuk és készre főzzük ezt az egyszerű és nagyszerű levest.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése