Milyen érdekes, nem is olyan rég Spanyolországban jártunk, tüzesen, zamatos és egyéb ínycsiklandó ételekkel ismerkedtünk, és talán meg is kóstoltuk őket. Most meg itt van egy receptverseny a lényege, hogy legalább egy Andalúz hozzávaló legyen az ételben. Segítségként felsorolnak egy-két alapanyagot, azt is, hogy hol lehet beszerezni; pompás, akkor gyerünk!
Nem tudom miért de nekem Spanyoloszágról először a narancs ugrik be; aztán az, hogy picikét tüzes, picikét forró, picikét csípős; majd előjön az olívaolaj, az olívabogyó... és igy tovább.
(Egyébként olívabogyóban, -olajban, a spanyolra esküszöm, de csemegézni, nem vetem meg a jófajta görög Kalamatát sem.)
(Egyébként olívabogyóban, -olajban, a spanyolra esküszöm, de csemegézni, nem vetem meg a jófajta görög Kalamatát sem.)
Na nézzük mi van itthon? Semmi. Akkor nyomás a boltba; majd a polcok között megjön az ihlet.
Oké, rendben, megvan minden. Hamar, hamar, be a sütőbe, kész.
Nem jó.
Hát, ilyent se csinálok többet.
Mit mondaa-asz?!
Tessék neki állni még egyszer!
Jó, jó, jólllvan.
Megint bolt, megint polcok, megint ihlet. Megvan. Pontosabban megvannak az ízek, de még külön csoportokban; hm.. egybe kellene hozni!
Bolt, sorsok, ihlet.
(Lehet, hogy egyszerre nagyobb tételbe kellene vásárolnom ???)
Hoppá, ez az, tök jó, hurrá!
Oké, rendben, megvan minden. Hamar, hamar, be a sütőbe, kész.
Nem jó.
Hát, ilyent se csinálok többet.
Mit mondaa-asz?!
Tessék neki állni még egyszer!
Jó, jó, jólllvan.
Megint bolt, megint polcok, megint ihlet. Megvan. Pontosabban megvannak az ízek, de még külön csoportokban; hm.. egybe kellene hozni!
Bolt, sorsok, ihlet.
(Lehet, hogy egyszerre nagyobb tételbe kellene vásárolnom ???)
Hoppá, ez az, tök jó, hurrá!
SERTÉSKARAJ CSÍPŐS-NARANCSMÁRTÁSBAN,
ANDALÚZ BURGONYÁVAL
Hozzávalók:
60-80 dkg sertéskaraj
7,5 dl 100% narancslé
80 dkg burgonya (újburgonya)
15-20 dkg olívabogyó
15 dkg bacon
4 ger. fokhagyma
olívaolaj
chili por
kakukkfű
liszt
liszt
bors,só
A karaj szeleteket kissé megklopfoljuk és egy éjszakára bepácoljuk. A páchoz, a narancslébe chiliport, kakukkfüvet keverünk.
Az burgonyát (újburgonyát) nagyobb, rusztikus darabokra vágjuk, megfőzzük.
A bepácolt húsokat kiszedjük a pácból, lecsepegtetjük, leitatjuk róla a felesleges levet, majd megsózva, lisztbe forgatva, olívaolajon elősütjük.
Az elősütött szeleteket félretesszük.
A visszamaradt olajhoz 2 evőkanál lisztet szórunk, gyengén megpirítjuk és felöntjük a narancsos-páclével, szükség szerint sózzuk; egy mártáskeverő vagy habverő segítségével simára karavjuk
Aztán az így kapott párolólében a szeleteket puhára pároljuk
A megfőtt burgonyát, vékonyra csíkozott szalonnával együtt megpirítjuk, az utolsó pillanatokban hozzáadjuk az olajbogyót és a durvára aprított fokhagymát, kakukkfűvel, borssal és sóval ízesítjük.
Az burgonyát (újburgonyát) nagyobb, rusztikus darabokra vágjuk, megfőzzük.
A bepácolt húsokat kiszedjük a pácból, lecsepegtetjük, leitatjuk róla a felesleges levet, majd megsózva, lisztbe forgatva, olívaolajon elősütjük.
Az elősütött szeleteket félretesszük.
A visszamaradt olajhoz 2 evőkanál lisztet szórunk, gyengén megpirítjuk és felöntjük a narancsos-páclével, szükség szerint sózzuk; egy mártáskeverő vagy habverő segítségével simára karavjuk
Aztán az így kapott párolólében a szeleteket puhára pároljuk
A megfőtt burgonyát, vékonyra csíkozott szalonnával együtt megpirítjuk, az utolsó pillanatokban hozzáadjuk az olajbogyót és a durvára aprított fokhagymát, kakukkfűvel, borssal és sóval ízesítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése