Én nagyon szeretem, ha az étel textúrájában is tud, jól eső meglepetést okozni. Példának okáért, imádom ha a saláta roppanós. Ezért, ha tehetem mindig jégsalátát használok; szerintem az íze is jobb mint a szokásos fejes salátának, praktikus mert hűtőben akár kettő hétig is eláll. Szívesen használok még friss sárgarépát, káposztaféléket, hagymákat, keményebb húsú almát, körtét, illetve különböző magvakat. Ha zsenge, fiatal brokkolit kapok, a szárát, kicsit vastagabban hámozva, de nyersen rakom a salátámba. A spárgával, meg úgy jártam, hogy el chat-eltem, el like-oltam az időmet (szokás szerint) és a főzés, blansírozás kimaradt. És JÓ! Komolyan mondom, jól tettem, hogy nem főztem meg. Szuper ki saláta kerekedett belőle.
A fehér spárgáról azért, még egyszer el kell mondani, mindig alaposan hámozzuk meg; daraboláskor, ahol még szálak találhatók a vágott résznél, (vegyük a fáradtságot) húzzuk le róla.
Csak 1 érdekesség: illetve kettő. Jó időben, jó termőhelyen, előfordul, hogy a spárgát naponta kétszer is lehet "szüretelni".
Akár egy szál spárga elfogyasztása utáni első vizeletünkön már érződik a spárga édeskés, jellegzetes illata. :$FRISSÍTŐ, NYERS SPÁRGASALÁTA, GYÖMBÉRREL
40 dkg spárga
20 dkg gépsonka
5 dkg szeletelt mandula
2 p. kefir
őrölt gyömbér
bors, só
jégsaláta
A kefireket sóval, borssal és gyömbérrel ízesítve jól lehűtjük. A spárgát meghámozzuk és 1-2 centis darabokra vágjuk. A vékonyra szeletelt sonkát, "spárgányi" széles csíkokra vágjuk. Megtépkedjük vagy felcsíkozzuk a jégsalátát, és az egészet összekavarjuk a kefires öntettel és a mandulával. Finom hidegen tálalva, ettől a salátától pillanatok alatt felfrissülünk.
Csak 1 tipp: ha a kefirhez egy kis Dijoni mustárt és tárkonyt is keverünk, kicsit pikánsabb friss ízt kapunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése