Reggelizz úgy, mint egy király,
ebédelj úgy, mint egy polgár,
és vacsorázz, mint egy koldus!
Sajnos, még mindig nem vesszük tudomásul, hogy milyen fontos a tápláló, nyugodt körülmények között elfogyasztott reggeli. A kutyafuttában bekapott, elmajszolt, muszáj falatok, aminek 70-80 %-a ott marad az asztalon délutánig, nem sok értelme van; több a semminél, de...
Ja! kávé ébredés után, éhgyomorra, fantasztikus! gyerünk gyomorsavak, hajrá!
-De kávé nélkül 0 vagyok-
...ugyan már, ez rossz, rosszul átvett, bután lemásolt szokás! 10-15 perc, felrakjuk a kávét, elkészítjük a reggelit, leülünk, nyugodtan és először az ételhez nyúlunk. Egy finom falat, a gőzölgő kávé illata, a friss sajtóban elolvassuk a napi híreket (próbáljuk meg csak a jót, ha létezik még olyan) és közben vagy utána elkortyolgatjuk a zamatos kávét.
Aki azt mondja, hogy ezt nem lehet így csinálni; annak nincs igaza!
Aki ezt, szépnek tartja, de lehetetlennek; az rosszul szervezi a nap egyik legfontosabb részét....
Tessék nyugodottan és kiadósan reggelizni, mert fontos!
...és ezt a táplálkozástudományi szakemberek is ajánlják, javasolják, kérik!!!
Csak egy érdekesség: Ha reggeliztünk, nem fogjuk fél 11-kor meg nézni az óránkat, hogy "mikó lesz má ebéd, éhen halok mingyá".Ja! kávé ébredés után, éhgyomorra, fantasztikus! gyerünk gyomorsavak, hajrá!
-De kávé nélkül 0 vagyok-
...ugyan már, ez rossz, rosszul átvett, bután lemásolt szokás! 10-15 perc, felrakjuk a kávét, elkészítjük a reggelit, leülünk, nyugodtan és először az ételhez nyúlunk. Egy finom falat, a gőzölgő kávé illata, a friss sajtóban elolvassuk a napi híreket (próbáljuk meg csak a jót, ha létezik még olyan) és közben vagy utána elkortyolgatjuk a zamatos kávét.
Aki azt mondja, hogy ezt nem lehet így csinálni; annak nincs igaza!
Aki ezt, szépnek tartja, de lehetetlennek; az rosszul szervezi a nap egyik legfontosabb részét....
Tessék nyugodottan és kiadósan reggelizni, mert fontos!
...és ezt a táplálkozástudományi szakemberek is ajánlják, javasolják, kérik!!!
Érdemes a linkre kattintani: Ez itt a REGGELI link ;)
„Reggeli nélkül indítani a napot, olyan, mint üzemanyag nélkül autóba ülni. A felmérések szerint azonban nem csak a felnőttek, de a magyar gyerekek fele sem reggelizik. Pedig a szakemberek szerint ez a legfontosabb főétkezés, amelynek az energiabevitel 20 százalékát kellene adnia.” origo.hu
BUGGYANTOTT TOJÁS,
ECETES HAGYMÁVAL,
PIRÍTÓSON TÁLALVA
személyenként
Hozzávalók:
2 db tojás
1 kisebb fej hagyma (ízlés szerint lehet több is)
2 szelet pirítós
2 szelet lapka sajt
olívaolaj
ecet, balzsam ecet, stb.
bors, só
A hagymát félkarikára szeleteljük és olívaolajon, sózva, borsozva megfonnyasztjuk; pár csepp balzsamecettel (vagy bármilyen ízesített ecettel, pl: tárkonyecet, borecettel, hagyományos ecettel) átpároljuk. Ízesíthetjük fűszerekkel, én néha kakukkfüvet vagy rozmaringot használok.
A tojásokat forró, gyöngyöző, nem lobogó! sós, ecetes vízbe (kb.2 dl víz/1 ek. ecet) óvatosan beleütjük, és egy kanál segítségével, körkörös mozdulatokkal a fehérjét szépen köré igazgatjuk.
(A tojásokat egyszerűbb talán, tálkából vagy merőkanálból a vízbe ereszteni.)
3-4 perc főzés után egy szűrőkanál segítségével kiemeljük és félre tesszük. Az igazi buggyantott, bevert, posírozott tojás akkor az igazi, amikor a sárgája már meleg, de még nem főtt keményre; amikor pedig megvágjuk, egy lágy, selymes „mártást" képez az adott ételen.
A pirítósra először a sajtot tesszük, majd a még meleg, hagymát, utána a tojással megkoronázzuk.
Igaz ami igaz, a buggyantott tojás elkészítéséhez kell egy kis gyakorlat, de megéri!
Ne csüggedjünk, ha nagyon muszáj tükör tojással helyettesíthetjük.
A Buggyantott tojást így is készíthetjük - én még nem próbáltam ;)
Csak 1 tipp: Ha épp olyanom van, egy kis tejföllel is meg szoktam bolondítani ezt az ételt és magamat.
2 szelet pirítós
2 szelet lapka sajt
olívaolaj
ecet, balzsam ecet, stb.
bors, só
A hagymát félkarikára szeleteljük és olívaolajon, sózva, borsozva megfonnyasztjuk; pár csepp balzsamecettel (vagy bármilyen ízesített ecettel, pl: tárkonyecet, borecettel, hagyományos ecettel) átpároljuk. Ízesíthetjük fűszerekkel, én néha kakukkfüvet vagy rozmaringot használok.
A tojásokat forró, gyöngyöző, nem lobogó! sós, ecetes vízbe (kb.2 dl víz/1 ek. ecet) óvatosan beleütjük, és egy kanál segítségével, körkörös mozdulatokkal a fehérjét szépen köré igazgatjuk.
(A tojásokat egyszerűbb talán, tálkából vagy merőkanálból a vízbe ereszteni.)
3-4 perc főzés után egy szűrőkanál segítségével kiemeljük és félre tesszük. Az igazi buggyantott, bevert, posírozott tojás akkor az igazi, amikor a sárgája már meleg, de még nem főtt keményre; amikor pedig megvágjuk, egy lágy, selymes „mártást" képez az adott ételen.
A pirítósra először a sajtot tesszük, majd a még meleg, hagymát, utána a tojással megkoronázzuk.
Igaz ami igaz, a buggyantott tojás elkészítéséhez kell egy kis gyakorlat, de megéri!
Ne csüggedjünk, ha nagyon muszáj tükör tojással helyettesíthetjük.
A Buggyantott tojást így is készíthetjük - én még nem próbáltam ;)
Csak 1 tipp: Ha épp olyanom van, egy kis tejföllel is meg szoktam bolondítani ezt az ételt és magamat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése